Menu Zamknij

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Pomimo, że biała kapusta jest dostępna przez cały rok to uważam, że najsmaczniejsze są młode główki pojawiające się na wiosnę. Taka kapusta jest soczysta i miękka. Można ją przygotowywać na ciepło lub robić z niej pyszne surówki (przepis). Dzisiaj mam dla was przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i koperkiem. Jest to świetny dodatek do obiadu! 🙂

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • około 150 g boczku wędzonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie:
1. Do garnka wlać szklankę wody. Wstawić na gaz.
2. Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, przekroić na pół lub na ćwiartki i poszatkować. Przełożyć do gotującej się wody. Dodać sol, cukier i pieprz. Gotować około 5-7 minut. Od czasu do czasu pomieszać.
3. Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć do zrumienienia oraz wytopienia tłuszczu. Następnie dodać do kapusty. Dusić około 2-3 minut
4. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę (nie rumienić). Zdjąć z ognia. Do zasmażki dodać trochę płynu z kapusty, wymieszać i całość przełożyć do garnka z kapustą. Wymieszać, dodać ocet lub sok z cytryny, chwilę poddusić (około minuty), a na końcu dodać  posiekany koperek. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Opublikowany wObiad, Surówki

16 Komentarzy

  1. Pingback:Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem - Danka Pichci

  2. Jacek

    Ale po co robić zasmażkę na maśle, skoro jest tłuszcz z boczku?? Ja używam słoniny, wytapiam smalec, skwarki wrzucam do kapusty a na tłuszczu robię zasmażkę. Ostatnio do gotowanej kapusty dodaję kostkę lub dwie bulionu warzywnego – i oczywiście na końcu koperek.

    • Danka Pichci

      jeżeli boczek jest zbyt chudy i wytopi się za mało tłuszczu to wtedy najlepiej zrobić zasmażkę na maśle 😉 natomiast jeżeli zostaje nam dużo tłuszczu z wytopienia boczku to ewentualnie można pominąć dodawanie masła

    • Kucharz Duży

      Kapustę polecam tak z 3 minuty gotować na małym ogniu . Bo później jak się zasmażana robi się z niej ciapa. Poza tym wszystko super.

    • GB

      Mało łamie smak tłuszczu z wędzonki…dodaje kolejny smak…prosze spróbować…co do bulionu …polecam samemu zrobić np w termomixie lub lidlomiksie…zdecydowanie mnie jest soli i najważniejsze ZERO KONSERWANTÓW…ZERO POPRAWIACZY SMAKU…pozdrawiam serdecznie

  3. Pingback:Młoda kapusta z pomidorami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *