Pomimo iż sezon na młodą kapustę jest krótki i sięgam po nią bardzo często to najlepiej smakuje ona zaraz na początku sezonu. Dzisiaj po raz kolejny przygotowałam główkę tego warzywa tym razem na ciepło, a jest to młoda kapusta z pomidorami. Podałam ją jako dodatek do tradycyjnego schabowego z młodymi ziemniakami i koperkiem. Do zrobienia tego dania wykorzystałam pomidory krojone z puszki, ale można też użyć świeżych pomidorów. Powinny one być dobrej jakości, na przykład pomidory malinowe lub mięsiste. Świeże pomidory przed dodaniem do kapusty należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Młoda kapusta z pomidorami nadaje się jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Sprawdzi się również do dań z grilla. Taka młoda kapusta z pomidorami to smaczne danie, które jeszcze lepiej smakuje odgrzane następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.
Składniki na Młodą kapustę z pomidorami:
- 1 nieduża główka młodej kapusty
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 1 nieduża marchew
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru lub mniej
- mielony pieprz do smaku (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie Młodej kapusty z pomidorami:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół lub ćwiartki, poszatkować pozostawiając głąb. Kapustę przełożyć do garnka. Dodać sól, ziele angielskie, liść laurowy. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody lub więcej. Garnek wstawić na gaz i dusić kapustę około 10 minut mieszając, aby kapusta puściła sok.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać marchew, wymieszać i podsmażyć około 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do gotującej się kapusty.
- Do kapusty dodać pomidory z puszki i cukier, doprawić pieprzem. Wymieszać i dusić około 10 minut, aż kapusta zmięknie. Spróbować i ewentualnie doprawić.
- Polecam wypróbować przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem.