Menu Zamknij

Młoda kapusta z pomidorami

Pomimo iż sezon na młodą kapustę jest krótki i sięgam po nią bardzo często to najlepiej smakuje ona zaraz na początku sezonu. Dzisiaj po raz kolejny przygotowałam główkę tego warzywa tym razem na ciepło, a jest to młoda kapusta z pomidorami. Podałam ją jako dodatek do tradycyjnego schabowego z młodymi ziemniakami i koperkiem. Do zrobienia tego dania wykorzystałam pomidory krojone z puszki, ale można też użyć świeżych pomidorów. Powinny one być dobrej jakości, na przykład pomidory malinowe lub mięsiste. Świeże pomidory przed dodaniem do kapusty należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Młoda kapusta z pomidorami nadaje się jako dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Sprawdzi się również do dań z grilla. Taka młoda kapusta z pomidorami to smaczne danie, które jeszcze lepiej smakuje odgrzane następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.

Młoda kapusta z pomidorami

Składniki na Młodą kapustę z pomidorami:

  • 1 nieduża główka młodej kapusty
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1 nieduża marchew
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru lub mniej
  • mielony pieprz do smaku (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki gorącej wody
Młoda kapusta z pomidorami

Przygotowanie Młodej kapusty z pomidorami:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół lub ćwiartki, poszatkować pozostawiając głąb. Kapustę przełożyć do garnka. Dodać sól, ziele angielskie, liść laurowy. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody lub więcej. Garnek wstawić na gaz i dusić kapustę około 10 minut mieszając, aby kapusta puściła sok.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać marchew, wymieszać i podsmażyć około 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do gotującej się kapusty.
  4. Do kapusty dodać pomidory z puszki i cukier, doprawić pieprzem. Wymieszać i dusić około 10 minut, aż kapusta zmięknie. Spróbować i ewentualnie doprawić.
  5. Polecam wypróbować przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem.
Młoda kapusta z pomidorami
Opublikowany wObiad, Surówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *