Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (170 g)
- 3 jajka
- 1 nieduża cebula czerwona
- 1/2 czerwonej papryki
- 80 g żółtego sera gouda lub edamski
- kawałek pora (biała część, około 4-5 cm)
- 1 puszka kukurydzy z chili (170 g)
- 1 puszka groszku (170 g)
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Zetrzeć na tarce oddzielnie białka i żółtka.
2. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą.
3. Ser zetrzeć na tarce do miseczki, w której będziemy robić sałatkę. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Kukurydzę, groszek i tuńczyka odsączyć z zalewy.
5. Do sałatki wsypać odsączoną kukurydzę, dodać rozdrobnionego tuńczyka. Następnie dodać pokrojonego w półtalarki pora oraz starte białko jajka. Oprószyć solą, pieprzem. Wsypać odsączony groszek i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość posmarować przygotowanym sosem. Wierzch posypać startym żółtkiem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.
Wypróbowane ? Bardzo smaczna sałatka ? Nawet następnego dnia! A przy okazji łatwa w przygotowaniu.
Ciekawy blog i smaczne przepisy.