Menu Zamknij

Kurczak pieczony na ryżu

Kurczak pieczony na ryżu to danie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Robi się ono praktycznie samo. Musimy tylko doprawić i podpiec mięso, wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać zalewą, zapiec w piekarniku i pyszny obiad gotowy! 🙂

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 2 torebki ryżu (250 g)
  • 2 większe cebule
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia kurczaka

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta chili
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, skórkę ponacinać lekko nożem. Natrzeć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor.
2. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i poukładać na ryżu. Następnie ułożyć podsmażone pałki z kurczaka.
3. W garnku zagotować wodę, dodać ketchup i pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i gorącą zalewą zalać kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
4. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 70 minut (zależy od gatunku ryżu).

Opublikowany wNa imprezę, Obiad

6 Komentarzy

  1. Pingback:Kurczak zapiekany z pieczarkami - Danka Pichci

  2. Halina

    Witam.Ja to danie robię od dawna tylko trochę zmodyfikowała,do ryżu dodaję surową paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę lub paski,a cebulę lekko duszę na patelni,proszę wypróbować,jest wtedy o niebo lepszy smak.

  3. Pingback:Klopsiki pieczone na ryżu - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *