Kurczak pieczony na ryżu to danie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Robi się ono praktycznie samo. Musimy tylko doprawić i podpiec mięso, wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać zalewą, zapiec w piekarniku i pyszny obiad gotowy! 🙂
- 6 pałek z kurczaka
- 2 torebki ryżu (250 g)
- 2 większe cebule
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek
- 2 łyżki oleju do podsmażenia kurczaka
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka cukru
- szczypta chili
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, skórkę ponacinać lekko nożem. Natrzeć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor.
2. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i poukładać na ryżu. Następnie ułożyć podsmażone pałki z kurczaka.
3. W garnku zagotować wodę, dodać ketchup i pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i gorącą zalewą zalać kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
4. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 70 minut (zależy od gatunku ryżu).
Uwielbiam to danie, pyszne i szybkie w przygotowaniu ?
Czy naczynie zaroodpone zamykamy na czas pieczenia kurczaka na ryzu, czy tez zostawiamy otwarte?
Dziekuje,
M.
zostawiamy otwarte, nie przykrywamy
Pingback:Kurczak zapiekany z pieczarkami - Danka Pichci
Witam.Ja to danie robię od dawna tylko trochę zmodyfikowała,do ryżu dodaję surową paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę lub paski,a cebulę lekko duszę na patelni,proszę wypróbować,jest wtedy o niebo lepszy smak.
Pingback:Klopsiki pieczone na ryżu - Danka Pichci