Panna cotta to tradycyjny deser włoski. Jadłam go u syna na weselu i bardzo mi zasmakował. Myślałam, że to coś skomplikowanego, ale zauważyłam ten przepis w gazecie i okazał się całkiem prosty. Do zrobienia mojego deseru wykorzystałam rabarbar, który w połączeniu ze słodką śmietaną jest przepyszny! Gorąco polecam spróbować! 🙂
Składniki:
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Mus rabarbarowy:
- 400 g rabarbaru
- 3 łyżki wody
- 4-5 łyżek cukru
- 4 łyżki soku malinowego dla koloru
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, gdy napęcznieje wstawić do kubka z gorącą wodą, aby żelatyna się rozpuściła.
2. Mleko i śmietankę wlać do rondelka. Wstawić na niewielki ogień, dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wlać rozpuszczoną żelatynę. Przestudzić i przełożyć do pucharków. Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby śmietana stężała.
3. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do rondelka. Dodać cukier, wodę i sok malinowy. Wstawić na ogień i podgrzewać do powstania musu. Ostudzić i wyłożyć na śmietanę.