Kurczak zapiekany z pieczarkami to pomysł na smaczny, niedzielny lub świąteczny obiad. Przygotowane w ten sposób mięso z kurczaka jest miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Taki kurczak zapiekany z pieczarkami sprawdzi się również na ciepłą kolację czy przyjęcie imieninowe. Ocet balsamiczny dodany do marynaty pełni rolę smakową, ale też sprawia, że mięso kruszuje i robi się delikatne, dlatego ważne jest, aby leżało ono w marynacie kilka godzin. Natomiast miód nadaje potrawie odrobinę słodkości, a skórka podczas pieczenia staje się chrupiąca. Pieczarki zawierają w sobie dużo płynów, który podczas pieczenia uwalnia się, tworząc z dodatkiem cebuli pyszny sos. Kurczak zapiekany z pieczarkami smakuje z frytkami, ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Składniki na Kurczaka zapiekanego z pieczarkami:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 3 średniej wielkości białe cebule
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki masła
Marynata do mięsa:
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie Kurczaka zapiekanego z pieczarkami:
- Ćwiartki z kurczaka podzielić na udka i pałki. Umyć. Osuszyć. Przełożyć do miski.
- Składniki marynaty (tj. olej rzepakowy, ocet balsamiczny, miód, musztardę francuską) przełożyć do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, około 1/4 łyżeczki soli, około 1/2 łyżeczki pieprzu (lub więcej). Ponownie wymieszać.
- Marynatą zalać mięso i dokładnie natrzeć. Miskę przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać kurczaka. Na cebuli ułożyć zamarynowane części kurczaka (marynatę pozostawić).
- Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki, poprzekładać między mięsem. Całość polać pozostałą marynatą. Na wierzchu kurczaka poukładać kawałki masła. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około godziny lub nieco dłużej, gdyby mięso nie odchodziło od kości. Pierwsze pół godziny zapiekać pod przykryciem, następnie mięso obrócić i zapiekać bez przykrycia kolejne 30 minut, aby kurczak się zarumienił. Gdyby podczas pieczenia wyparował cały płyn to należy podlać niewielką ilością ciepłej wody (u mnie nie było takiej potrzeby).
- Polecam wypróbować przepis na kurczaka pieczonego na ryżu.