Menu Zamknij

Kurczak zapiekany z pieczarkami

Kurczak zapiekany z pieczarkami to pomysł na smaczny, niedzielny lub świąteczny obiad. Przygotowane w ten sposób mięso z kurczaka jest miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Taki kurczak zapiekany z pieczarkami sprawdzi się również na ciepłą kolację czy przyjęcie imieninowe. Ocet balsamiczny dodany do marynaty pełni rolę smakową, ale też sprawia, że mięso kruszuje i robi się delikatne, dlatego ważne jest, aby leżało ono w marynacie kilka godzin. Natomiast miód nadaje potrawie odrobinę słodkości, a skórka podczas pieczenia staje się chrupiąca. Pieczarki zawierają w sobie dużo płynów, który podczas pieczenia uwalnia się, tworząc z dodatkiem cebuli pyszny sos. Kurczak zapiekany z pieczarkami smakuje z frytkami, ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

Kurczak zapiekany z pieczarkami

Składniki na Kurczaka zapiekanego z pieczarkami:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 średniej wielkości białe cebule
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki masła

Marynata do mięsa:

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Kurczak zapiekany z pieczarkami

Przygotowanie Kurczaka zapiekanego z pieczarkami:

  1. Ćwiartki z kurczaka podzielić na udka i pałki. Umyć. Osuszyć. Przełożyć do miski.
  2. Składniki marynaty (tj. olej rzepakowy, ocet balsamiczny, miód, musztardę francuską) przełożyć do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, około 1/4 łyżeczki soli, około 1/2 łyżeczki pieprzu (lub więcej). Ponownie wymieszać.
  3. Marynatą zalać mięso i dokładnie natrzeć. Miskę przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać kurczaka. Na cebuli ułożyć zamarynowane części kurczaka (marynatę pozostawić).
  5. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki, poprzekładać między mięsem. Całość polać pozostałą marynatą. Na wierzchu kurczaka poukładać kawałki masła. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około godziny lub nieco dłużej, gdyby mięso nie odchodziło od kości. Pierwsze pół godziny zapiekać pod przykryciem, następnie mięso obrócić i zapiekać bez przykrycia kolejne 30 minut, aby kurczak się zarumienił. Gdyby podczas pieczenia wyparował cały płyn to należy podlać niewielką ilością ciepłej wody (u mnie nie było takiej potrzeby).
  6. Polecam wypróbować przepis na kurczaka pieczonego na ryżu.
Kurczak zapiekany z pieczarkami
Kurczak zapiekany z pieczarkami
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *