Menu Zamknij

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa to kolejne po szparagach warzywo, które bardzo często podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Fasolka szparagowa z bułką tartą to najpopularniejszy i najbardziej znany sposób na przygotowanie tych strąków. Jest to danie, które pamiętam z dzieciństwa i chyba nigdy mi się nie znudzi. W ten sposób można przygotować każdy rodzaj fasolki: żółtą, zieloną lub płaską tyczkową. Najlepiej, żeby była ona młoda i nie miała łyka oraz wykształconych nasion. Zależeć od tego będzie czas gotowania fasoli- młodą gotuje się szybciej, dlatego podczas gotowania najlepiej widelcem sprawdzić stopień miękkości fasoli. Powinna ona być lekko twarda, a nie rozgotowana. Jeżeli będziemy korzystać z zielonych strąków to one też gotują się nieco dłużej niż żółte. Fasolkę po ugotowaniu i odcedzeniu można też przełożyć na patelnię z masłem i bułką tartą, następnie wymieszać i podsmażyć około 2 minut. Fasolka szparagowa z bułką tartą to doskonały dodatek do obiadu, ale może też stanowić samodzielne danie. Fasolka szparagowa z bułką tartą świetnie też smakuje z sadzonym jajkiem – ja często tak ją podaję. Strąki fasoli, podobnie jak szparagi, można mrozić, jednak świeża w sezonie smakuje najlepiej. Dlatego kiedy tylko na krzaczkach pojawią się pierwsze strąki, bardzo często gości na moim stole fasolka szparagowa z bułką tartą.

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Składniki na Fasolkę szparagową z bułką tartą:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Fasolka szparagowa z bułką tartą

Przygotowanie Fasolki szparagowej z bułką tartą:

  1. Fasolkę szparagową wypłukać, odkroić końcówki, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Dodać łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cukru. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień i na wolnym ogniu gotować około 15-20 minut (do miękkości fasolki). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Fasolkę odcedzić i przełożyć na półmisek.
  2. Na patelni roztopić masło. Dodać bułkę tartą. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia bułki tartej. Podsmażoną bułką tartą na maśle polać fasolkę szparagową. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.
  3. Polecam wypróbować przepis na fasolkę szparagową po azjatycku.
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Klopsiki z fasolką szparagową - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *