Menu Zamknij

Cukinia w przyprawie gyros

Cukinia to warzywo, które rośnie bardzo szybko i właściwie co drugi dzień mam świeże sztuki. Staram się je zrywać często, bo takie młode są najlepsze, kiedy nie mają jeszcze wykształconych nasion. Drugą ich zaletą jest też to, że skórka jest bardzo miękka, więc nie musimy jej obierać. Kolejny mój pomysł na wykorzystanie tego warzywa to cukinia w przyprawie gyros. Cukinia w przyprawie gyros to pokrojona w plastry cukinia w zalewie octowej z dodatkiem owej przyprawy. Przepis jest bardzo prosty, a zrobienie takich przetworów nie zajmie nam dużo czasu. Jak już wspomniałam, młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki, tylko umyć, pokroić w plastry i ciasno ułożyć w słoikach. Ja z podanych składników zrobiłam 6 słoików o pojemności 750 ml, ale zależy to od tego, jak ciasno ułożymy w nich cukinie. Sposób pokrojenia warzyw może być różny. U mnie cukinia w przyprawie gyros ma kształt plastrów i półplastrów, ale mogą to być też warzywa pokrojone w słupki lub grubszą kostkę. Cukinia w przyprawie gyros jest lekko pikantna w smaku. Sprawdzi się jako dodatek do obiadów lub kanapek. Do zrobienia takich przetworów dobre będą warzywa w każdym kolorze. U mnie jest to cukinia żółta, ponieważ taką mam z własnego ogrodu.

Cukinia w przyprawie gyros

Składniki na Cukinię w przyprawie gyros:

  • 2 kg młodej cukinii
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 6 ząbków czosnku

Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
Cukinia w przyprawie gyros

Przygotowanie Cukinii w przyprawie gyros:

  1. Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w plastry o grubości około 1 cm (można przekroić na pół).
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę plastry. Po jednym plasterku włożyć do umytych słoików. Czosnek obrać, po jednym ząbku włożyć do każdego słoika. Do tak przygotowanych słoików powkładać dość ciasno pokrojoną w krążki lub półkrążki cukinie.
  3. Do garnka wlać 6 szklanek wody. Garnek wstawić na gaz. Wsypać szklankę cukru, łyżkę soli i przyprawę do gyrosa. Całość zagotować, w międzyczasie przemieszać, aby cukier się dobrze rozpuścił. Następnie wlać ocet, wymieszać i ponownie zagotować. Ciepłą zalewą zalać słoiki z cukinią. Następnie słoiki zakręcić. Spód większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, następnie ułożyć zakręcone słoiki z cukinią, wlać wody do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i pasteryzować słoiki około 10-12 minut. Następnie lekko przestudzone słoiki wyjąć z garnka i ułożyć na bawełnianej ścierce do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Polecam wypróbować przepis na cukinię po gruzińsku.
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *