Menu Zamknij

Fasolka szparagowa po azjatycku

Większość z nas lubi fasolkę szparagową i podaje ją tradycyjnie na ciepło z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak też jest i u mnie. W sezonie bardzo często tak przyrządzam fasolkę i mimo wszystko jeszcze nam się nie znudziła. Jednak czasami sięgam po coś nowego i efektem tych poszukiwań jest fasolka szparagowa po azjatycku. Strączki przygotowane w ten sposób są chrupiące, aromatyczne, lekko ostre za sprawą papryczki chili, imbiru i czosnku. Fasolka szparagowa po azjatycku to świetny dodatek do obiadu, idealnie pasuje do tradycyjnego schabowego. Można ją też zajadać z sadzonym jajkiem. W moim przypadku fasolka szparagowa po azjatycku to odmiana żółta i płaska, ale mogą też być strąki zielone i okrągłe. Ja do przygotowania tego dania użyłam strączek ostrej papryczki chili, ale można ją zastąpić chili w proszku lub płatkami. Podobnie jest z imbirem – ja dałam imbir w proszku, ale może on też być świeży, wówczas należy go najpierw zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach.

Fasolka szparagowa po azjatycku

Składniki na Fasolkę szparagową po azjatycku:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka soli
Fasolka szparagowa po azjatycku

Przygotowanie Fasolki szparagowej po azjatycku:

  1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przełożyć do większego garnka. Zalać gorącą wodą. Dodać łyżeczkę soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować na wolnym ogniu około 15 minut od momentu zagotowania wody, aż fasolka zmięknie, ale będzie jeszcze jędrna. Garnek zdjąć z ognia. Fasolkę odcedzić.
  2. Papryczkę chili umyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną papryczkę chili, czosnek, imbir. Wymieszać. Podsmażyć około 1/2 minuty. Następnie na patelnię przełożyć ugotowaną, odcedzoną fasolkę. Dodać ocet ryżowy i sos sojowy. Delikatnie wymieszać. Smażyć około minuty. Fasolkę przełożyć na półmisek.
  3. Rozgrzać suchą patelnię. Wsypać na nią łyżkę ziaren sezamu i uprażyć.
  4. Uprażonym sezamem posypać fasolkę na półmisku.
  5. Polecam wypróbować przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym.
Fasolka szparagowa po azjatycku
Fasolka szparagowa po azjatycku
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Fasolka szparagowa z bułką tartą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *