Menu Zamknij

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Bardzo lubię obiady z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dlatego w okresie letnim często w mojej kuchni wykorzystuję młodą kapustę, młode ziemniaki, a także fasolkę szparagową. Tą ostatnią podaje zwykle ugotowaną w towarzystwie bułki tartej podsmażonej na maśle jako dodatek do obiadu. Jednak ostatnio coraz częściej przygotowuję z niej gotowe, samodzielne dania. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym właśnie jest potrawą tego typu. Jest to doskonały posiłek dla całej rodziny. Taka fasolka szparagowa z mięsem mielonym jest trochę podobna do spaghetti Bolognese z tą różnicą, że zamiast makaronu używamy wyżej wspomnianego warzywa, czyli fasolki szparagowej. Do przygotowania takiego dania można użyć zarówno fasolki żółtej, jak i zielonej lub płaskiej. W każdym przypadku będzie dobra. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym to doskonały pomysł na letni obiad, więc polecam wypróbować, póki sezon na to warzywo jeszcze trwa.

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Składniki na Fasolkę szparagową z mięsem mielonym:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka w proszku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Przygotowanie Fasolki szparagowej z mięsem mielonym:

  1. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, przełożyć do garnka. Zalać wodą, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut (do miękkości fasolki). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, fasolkę odcedzić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Następnie na patelnię dodać mięso mielone i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Smażyć około 5 minut. Mieszać w celu rozdrobnienia mięsa. Kolejno na patelnię wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, kuminem i ziołami. Dodać 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Spróbować i ewentualnie doprawić. Na końcu dodać na patelnię ugotowaną i przecedzoną fasolkę szparagową. Ponownie wymieszać.
  3. Polecam wypróbować przepis na fasolkę szparagową po katalońsku.
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Fasolka szparagowa po azjatycku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *