Menu Zamknij

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Bardzo lubię obiady z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dlatego w okresie letnim często w mojej kuchni wykorzystuję młodą kapustę, młode ziemniaki, a także fasolkę szparagową. Tą ostatnią podaje zwykle ugotowaną w towarzystwie bułki tartej podsmażonej na maśle jako dodatek do obiadu. Jednak ostatnio coraz częściej przygotowuję z niej gotowe, samodzielne dania. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym właśnie jest potrawą tego typu. Jest to doskonały posiłek dla całej rodziny. Taka fasolka szparagowa z mięsem mielonym jest trochę podobna do spaghetti Bolognese z tą różnicą, że zamiast makaronu używamy wyżej wspomnianego warzywa, czyli fasolki szparagowej. Do przygotowania takiego dania można użyć zarówno fasolki żółtej, jak i zielonej lub płaskiej. W każdym przypadku będzie dobra. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym to doskonały pomysł na letni obiad, więc polecam wypróbować, póki sezon na to warzywo jeszcze trwa.

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Składniki na Fasolkę szparagową z mięsem mielonym:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka i ostra papryka w proszku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

Przygotowanie Fasolki szparagowej z mięsem mielonym:

  1. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, przełożyć do garnka. Zalać wodą, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut (do miękkości fasolki). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, fasolkę odcedzić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Następnie na patelnię dodać mięso mielone i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Smażyć około 5 minut. Mieszać w celu rozdrobnienia mięsa. Kolejno na patelnię wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, kuminem i ziołami. Dodać 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać. Chwilę podsmażyć. Spróbować i ewentualnie doprawić. Na końcu dodać na patelnię ugotowaną i przecedzoną fasolkę szparagową. Ponownie wymieszać.
  3. Polecam wypróbować przepis na fasolkę szparagową po katalońsku.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *