Sernikowa owsianka z owocami to pomysł na smaczne i pożywne śniadanie, które doda nam energii na cały dzień pracy lub nauki. Owsianki i inne zupy mleczne lubiłam od zawsze, dlatego robiłam takie śniadania dla moich dzieci. Owsianki można przygotowywać na różne sposoby, najbardziej znany to owsianka gotowana na mleku z owocami lub bez. U mnie coraz większą popularnością cieszy się sernikowa owsianka z owocami, którą zapiekam w piekarniku. Taki sposób przygotowania owsianki jest prosty, a podczas jej zapiekania możemy przygotować się do wyjścia. Sernikowa owsianka z owocami za każdym razem może smakować inaczej, zależy to od tego, jakie są dodatki. W sezonie letnim dodaję świeże owoce, takie jak truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, itp. Można jej smak wzbogacić dodając też orzechy lub suszone owoce. Tak więc sernikowa owsianka z owocami to pożywne śniadanie, które możemy przygotować sobie o każdej porze roku, ponieważ w okresie zimowym do jej zrobienia dobre będą owoce mrożone, których wcześniej nie trzeba rozmrażać. Sernikowa owsianka z owocami smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby zapakować ją w pudełko i zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Składniki na Sernikową owsiankę z owocami:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 pełna szklanka (100 g) płatków owsianych
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka 2%
- 1 kubek (150 g) gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 cukier (16 g) wanilinowy
- owoce wg uznania (u mnie banan, brzoskwinia, borówki)
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
Przygotowanie Sernikowej owsianki z owocami:
- Twaróg przełożyć do miseczki. Rozdrobnić widelcem. Wbić jajko. Dodać cukier, cukier wanilinowy, mleko, jogurt naturalny i płatki owsiane. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać widelcem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przełożyć do niego przygotowaną owsiankę.
- Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki i powciskać w masę owsiankową.
- Brzoskwinię umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić na kawałki i powciskać w owsiankę.
- Borówki umyć, osuszyć, posypać po wierzchu owsianki.
- Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 30-35 minut.
- Polecam wypróbować przepis na nocną owsiankę jogurtową.
Pingback:Pieczona owsianka orzechowa - Danka Pichci
Pingback:Crumble z owocami - Danka Pichci