Menu Zamknij

Dorsz zapiekany z warzywami

Dorsz zapiekany z warzywami to moja propozycja na pyszny obiad. Zazwyczaj przyrządzam filet rybny w panierce i podaję go w towarzystwie duszonych ziemniaków oraz ulubionej surówki, np. z młodej kapusty czy mixu sałat. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na coś innego i tak oto powstał wyśmienity, mięciutki dorsz zapiekany z warzywami. Całość przygotowana w ten sposób smakuje wyśmienicie, a mojej rodzince tak smakowało, że na dokładkę zabrakło! Zamiast dorsza możecie użyć innego filetu białej ryby, na przykład morszczuka czy mintaja i zapiec go razem z warzywami. Moja mieszanka warzyw to brokuł, czerwona oraz żółta papryka i cukinia. Jednak możecie dodać na przykład różyczki kalafiora, plasterki marchewki czy kawałki pora. Wszystko w zależności od tego, co mamy akurat pod ręką. Gorąco polecam wypróbować ten przepis na dorsza zapiekanego z warzywami! Po prostu pycha!

Dorsz zapiekany z warzywami

Składniki na dorsza zapiekanego z warzywami:

  • 450 g filetów z dorsza
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 cukinia (najlepiej aby była młoda i nie miała ziaren)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy
Dorsz zapiekany z warzywami

Przygotowanie dorsza zapiekanego z warzywami:

  1. Jeżeli używamy filetów rybnych mrożonych to najpierw należy je rozmrozić i dokładnie osuszyć przy użyciu ręczników papierowych. Jeżeli mamy filety rybne świeże to wystarczy je tylko lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Filety rybne podzielić na mniejsze porcje. Następnie doprawić solą, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Z jednej strony oprószyć słodką i ostrą papryką. Odstawić na około 20 minut.
  2. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i przełożyć do niego doprawione kawałki filetów z dorsza. Na każdym kawałku ryby położyć 1/2 plasterka cytryny
  3. Brokuła umyć, osuszyć, pokroić na różyczki. Poukładać w naczyniu żaroodpornym między kawałkami ryby. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Papryki umyć i pokroić w niedużą kostkę. Dodać do naczynia z rybą. Całość posypać ziołami prowansalskimi (lub innymi, ulubionymi ziołami) i odrobiną soli oraz pieprzu.
  4. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30 minut. Wyjąć i podawać z ziemniakami lub ryżem.
Dorsz zapiekany z warzywami
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *