Surówkę z mixu sałat można przyrządzać z dowolnymi składnikami w różnej ilości. W moim przypadku jest to papryka dwukolorowa, rzodkiewka, ogórek, czerwona cebula, lecz można też do niej dodać kukurydzę z puszki i pomidory. Podstawą takiej surówki może być także sałata lodowa. Przygotowuję ją dosyć często i podaję jako dodatek do obiadu. Można ją też zapakować sobie do pracy na drugie śniadanie 😉
Składniki:
- 1 opakowanie mixu sałat (160g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pomarańczowej papryki
- kawałek zielonego ogórka
- 4-5 rzodkiewek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka ziaren słonecznika
Sos:
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- pieprz wg uznania
Przygotowanie:
1. Sałatę włożyć do szklanej miski. Papryki umyć, pokroić w cienkie paseczki, włożyć do sałaty. Ogórka umyć, pokroić w większą kostkę, wsypać do miski. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do sałaty. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
2. Przygotować sos. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą i przed podaniem skropić surówkę.
3. Na końcu posypać ziarnami słonecznika.
Sezonowa 😀
Pingback:Dorsz zapiekany z warzywami - Danka Pichci