Menu Zamknij

Surówka z młodej kapusty

Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam różnego rodzaju surówki. Do moich ulubionych należy surówka z młodej kapusty. Świetnie smakuje ona jako dodatek do obiadu lub potraw z grilla, a ponieważ młoda kapusta nie występuje przez cały rok dlatego warto z niej korzystać póki jest dostępna. 🙂

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty
  • 1 marchew nieduża
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1/2 średniej cebuli białej
  • garść posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

Przygotowanie:
1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, następnie drobno poszatkować. Posypać solą, cukrem i pieprzem. Delikatnie wymieszać rękoma, aby kapusta puściła sok. Przełożyć do miski.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać do kapusty.
3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do miski.
4. Paprykę i rzodkiewkę umyć, pokroić w paseczki, dodać do kapusty.
5. Całość skropić oliwą, dodać ocet balsamiczny i sos sojowy. Posypać natką pietruszki i wymieszać.

Opublikowany wSurówki

1 Komentarz

  1. Pingback:Dorsz zapiekany z warzywami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *