Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam różnego rodzaju surówki. Do moich ulubionych należy surówka z młodej kapusty. Świetnie smakuje ona jako dodatek do obiadu lub potraw z grilla, a ponieważ młoda kapusta nie występuje przez cały rok dlatego warto z niej korzystać póki jest dostępna. 🙂
- mała główka młodej kapusty
- 1 marchew nieduża
- kawałek czerwonej papryki
- 2-3 rzodkiewki
- 1/2 średniej cebuli białej
- garść posiekanej natki pietruszki lub koperku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:
1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, następnie drobno poszatkować. Posypać solą, cukrem i pieprzem. Delikatnie wymieszać rękoma, aby kapusta puściła sok. Przełożyć do miski.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać do kapusty.
3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do miski.
4. Paprykę i rzodkiewkę umyć, pokroić w paseczki, dodać do kapusty.
5. Całość skropić oliwą, dodać ocet balsamiczny i sos sojowy. Posypać natką pietruszki i wymieszać.
Pingback:Dorsz zapiekany z warzywami - Danka Pichci