Menu Zamknij

Ciasto widelcem mieszane

Przepis na ciasto widelcem mieszane jest dziecinne prosty. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych mechanicznych urządzeń typu mikser czy robot kuchenny. Wystarczy nam tylko zwykły widelec, miska, sitko i szklanka do odmierzania składników oraz blacha. Ciasto widelcem mieszane robi się bardzo szybko, bo trzeba tylko wymieszać składniki mokre, dodać do nich składniki suche, wszystko razem dokładnie wymieszać, przełożyć na blaszkę, posypać owocami i kruszonką, do piekarnika i gotowe. Robiąc ciasto widelcem mieszane można kruszonkę pominąć, wówczas czas poświęcony na jego przygotowanie będzie jeszcze krótszy. Bardzo lubię takie proste ciasta z sezonowymi owocami, które robi się szybko, a po upieczeniu można sobie latem usiąść na tarasie lub ogrodzie z rodziną przy kawie i rozkoszować się smakiem własnoręcznie zrobionego deseru. Ciasto widelcem mieszane jest uniwersalne, ponieważ możemy je piec przez całe lato i jesień z różnymi owocami.

Ciasto widelcem mieszane

Składniki na blaszkę o wymiarach 25×36 cm.

Składniki na Ciasto widelcem mieszane:

  • 3 duże jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g borówek

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
Ciasto widelcem mieszane

Przygotowanie Ciasta widelcem mieszanego:

  1. Borówki umyć, przełożyć na sitko w celu wysuszenia.
  2. Jajka wbić do miski. Dodać cukier, olej rzepakowy, jogurt naturalny. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypywać porcjami do masy jajecznej. Wymieszać dokładnie widelcem, aby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto przełożyć na ciasto wyłożone papierem do pieczenia. Wyrównać.
  3. Na cieście rozłożyć równomiernie umyte owoce.
  4. Przygotowanie kruszonki. Mąkę pszenną wsypać do miski, dodać zimne masło i cukier. Całość posiekać nożem. Następnie dłonią wyrobić do powstania kruszonki. Kolejno posypać nią ciasto z owocami.
  5. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45 minut.
  6. Ciasto widelcem mieszane wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia i przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.
  7. Polecam wypróbować przepis na ciasto łyżką mieszane.
Ciasto widelcem mieszane
Ciasto widelcem mieszane
Opublikowany wCiasta i desery

24 Komentarze

  1. Nadia Garnkiewicz

    Ciasto wygląda pięknie! Będę musiała tylko kupić borówki, żeby je przygotować 😉 Mam nadzieję, że wyjdzie mi podobnie ładnie jak u Ciebie. Skoro jest takie proste, a przy tym pyszne to na pewno będę je przyrządzała często. Jednak chciałabym się spytać, jakie są Twoje ulubione owoce do takiego placka? A może inne czytelniczki mają też swoich faworytów pod tym względem? Bo ten placek aż kusi, żeby spróbować różnych owoców 😉 Myślę, że też różnego rodzaju kwaśne owoce będą naprawdę dobrym wyborem. Dziękuję za ten przepis!

    • Miła

      Te ciasto znam już od dziecka , każde owoce jakie są po ręką . Najlepiej mi smakuje z jabłkami śliwkami truskawkami takie które puszczają jeszcze sok

  2. Pingback:Ciasto czekoladowe z borówkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *