Menu Zamknij

Ogórki w miodzie

Ogórki w miodzie to kolejna pyszna propozycja na przetwory. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego warto przygotować chociaż kilka słoików. Takie ogórki w miodzie będą w okresie zimowym doskonałym dodatkiem do obiadów, kanapek, a nawet sałatek. Ich kolejnym plusem jest to, że nie wymagają wielu składników. Ja przyznam, że ogórki w miodzie przygotowałam dopiero pierwszy raz, ale wiem, że będę je robić co roku, bo smakują rewelacyjnie. Takie przetwory mojej rodzince bardzo zasmakowały. W smaku są lekko słodkie, ale też lekko kwaskowate, czyli idealne. Moim zdaniem taka proporcja składników zalewy doskonale się ze sobą łączy. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na nowe przetwory, aby zaskoczyć swoją rodzinkę to polecam wypróbować przepis na ogórki w miodzie!

Ogórki w miodzie

Składniki na Ogórki w miodzie:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • do każdego słoika: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprza, 1 mały ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki soli
Ogórki w miodzie

Przygotowanie Ogórków w miodzie:

  1. Do umytych i osuszonych słoików powkładać przyprawy (tj. ziele angielskie, pieprz, ząbek czosnku, liść laurowy, gorczycę).
  2. Ogórki umyć (nie obierać), pokroić w plastry o grubości 2 cm. Powkładać do słoików.
  3. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać sól. Garnek wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Po lekkim przestudzeniu do zalewy dodać miód. Wymieszać do rozpuszczenia miodu.
  4. Lekko przestudzoną zalewą zalać ogórki w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcić.
  5. Dno większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą, poukładać słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 7 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, lekko przestudzone słoiki wyjąć i ułożyć na suchej ścierce bawełnianej do góry dnem. Ogórki w miodzie pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  6. Z powyższej ilości składników uzyskałam 7 słoików o pojemności 700 ml.
  7. Polecam wypróbować przepis na ogórki w curry.
Ogórki w miodzie
Opublikowany wPrzetwory

2 Komentarze

  1. Marlena Jętrzyk

    Przyznam, że o ile słyszałam już o różnych rodzajach ogórków w słoikach (na ostro, na kwaśno, słono itd.) to jednak ze słodkimi spotykam się pierwszy raz. Skoro tak je polecasz, to w przyszłym roku będę musiała je wypróbować 😉 Na pewno będzie to ciekawe doświadczenie, szczególnie, że ogórki uwielbia każdy. Także takie w nowym wydaniu powinny szybko każdemu posmakować. Dziękuję za ten przepis, liczę także na kolejne przysmaki w Twoim wydaniu. Od razu go wydrukuję żeby nie zapomnieć o nim 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *