Menu Zamknij

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to doskonały sposób dla osób niemających zbyt wiele czasu na przygotowanie drożdżowca. Praktycznie robi się ono samo, ponieważ wystarczy tylko umieścić wszystkie składniki w misce w odpowiedniej kolejności. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania każdemu powinno się udać. Po upieczeniu jest lekkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. Do przygotowania takiego ciasta drożdżowego bez wyrabiania możemy użyć innych owoców sezonowych, na przykład wiśnie, jagody czy truskawki. W moim przypadku były to śliwki.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki na blaszkę o wymiarach 40×25 cm.

Składniki na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania:

  • 7 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • około 800 g śliwek

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Przygotowanie Ciasta drożdżowego bez wyrabiania:

  1. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.
  2. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej (dlatego drożdże i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki). Mleko przelać do kubka, wstawić na gaz i podgrzać, aby było letnie. Na dno miski pokruszyć drożdże, wsypać równomiernie cukier i cukier wanilinowy. Następnie wlać letnie mleko, a później olej. Jajka wbić do osobnej miseczki, rozbełtać widelcem lub rózgą kuchenną. Przelać do miski z drożdżami. Całość posypać przesianą mąką i szczyptą soli. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i pozostawić w kuchni na blacie na 2-3 godziny.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem lub margaryną.
  4. Po 2-3 godzinach ciasto dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników (ciasto jest dość rzadkie) i przelać na blachę.
  5. Na cieście poukładać osuszone i wydrążone śliwki. Układać skórką do ciasta.
  6. Przygotowanie kruszonki. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz twarde, schłodzone masło. Całość posiekać dokładnie nożem, a następnie szybko wyrobić ręką do powstania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta.
  7. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Opublikowany wCiasta i desery

5 Komentarzy

  1. Pingback:Ciasto kubeczkowe z wiśniami - Danka Pichci

  2. Pingback:Ciasto kubeczkowe z rabarbarem - Danka Pichci

  3. Pingback:Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *