Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to doskonały sposób dla osób niemających zbyt wiele czasu na przygotowanie drożdżowca. Praktycznie robi się ono samo, ponieważ wystarczy tylko umieścić wszystkie składniki w misce w odpowiedniej kolejności. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania każdemu powinno się udać. Po upieczeniu jest lekkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. Do przygotowania takiego ciasta drożdżowego bez wyrabiania możemy użyć innych owoców sezonowych, na przykład wiśnie, jagody czy truskawki. W moim przypadku były to śliwki.
Składniki na blaszkę o wymiarach 40×25 cm.
Składniki na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania:
- 7 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- około 800 g śliwek
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 cukier wanilinowy
Przygotowanie Ciasta drożdżowego bez wyrabiania:
- Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.
- Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej (dlatego drożdże i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki). Mleko przelać do kubka, wstawić na gaz i podgrzać, aby było letnie. Na dno miski pokruszyć drożdże, wsypać równomiernie cukier i cukier wanilinowy. Następnie wlać letnie mleko, a później olej. Jajka wbić do osobnej miseczki, rozbełtać widelcem lub rózgą kuchenną. Przelać do miski z drożdżami. Całość posypać przesianą mąką i szczyptą soli. Miskę przykryć bawełnianą ścierką i pozostawić w kuchni na blacie na 2-3 godziny.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem lub margaryną.
- Po 2-3 godzinach ciasto dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników (ciasto jest dość rzadkie) i przelać na blachę.
- Na cieście poukładać osuszone i wydrążone śliwki. Układać skórką do ciasta.
- Przygotowanie kruszonki. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy oraz twarde, schłodzone masło. Całość posiekać dokładnie nożem, a następnie szybko wyrobić ręką do powstania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta.
- Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Hmmm no no.. To coś dla mnie, bo nie lubię się przemęczać ?
zrobiłam wg tego przepisu, wyszła rewelacyjnie, zamiast sliwek dodałam mrożone maliny, dziekuje za przepis!
Pingback:Ciasto kubeczkowe z wiśniami - Danka Pichci
Pingback:Ciasto kubeczkowe z rabarbarem - Danka Pichci
Pingback:Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Danka Pichci