Menu Zamknij

Tortellini w sosie pomidorowym

Tortellini w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad lub kolację. Danie to możemy przygotować w ciągu 20 minut, ponieważ w trakcie przyrządzania sosu pomidorowego wstawiamy garnek z wodą na gaz, w której później będziemy gotować pierożki. Dzięki temu sposobowi będziemy mieli jednocześnie ugotowane, ciepłe tortellini i ciepły sos. Ja do przygotowania tortellini w sosie pomidorowym wykorzystałam pierożki z nadzieniem szpinakowym i ricottą, ale możecie je zmienić według własnego uznania. Jeśli lubicie szybkie, a zarazem pyszne obiady to gorąco wam polecam wypróbować mój pomysł na tortellini w sosie pomidorowym! Do naszych ulubionych należą również tortellini w sosie szpinakowym, które także są ekspresowe i łatwe w wykonaniu!

Tortellini w sosie pomidorowym

Składniki na Tortellini w sosie pomidorowym:

  • 1 opakowanie (250 g) tortellini z ulubionym nadzieniem (u mnie szpinak i ricotta)
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżych liści bazylii i oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 ostrej papryczki chili (można pominąć)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Tortellini w sosie pomidorowym

Przygotowanie Tortellini w sosie pomidorowym:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć masło, wstawić na gaz. Gdy masło się rozpuści, dodać cebulę i podsmażyć około 2 minut (nie rumienić). Następnie dodać obrany, pokrojony w kostkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć i dodać pomidory z puszki. Papryczkę chili umyć, drobno posiekać i przełożyć do rondelka. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Listki świeżej bazylii i oregano umyć, a następnie posiekać. Dodać do gotującego się sosu. Całość dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą masę. Następnie doprawić solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia.
  2. Do garnka wlać litr wody, wsypać 1/2 łyżeczki soli, wstawić na gaz i zagotować. Następnie do gotującej się wody wrzucić makaron tortellini. Gotować na wolnym ogniu od momentu zagotowania się wody przez około 6-8 minut. Zdjąć z ognia i przelać na durszlak w celu odcedzenia.
  3. Ugotowane tortellini przełożyć na talerz i polać wcześniej przygotowanym, ciepłym sosem pomidorowym. Można też posypać startym żółtym serem.
Tortellini w sosie pomidorowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *