Menu Zamknij

Ciasto kubeczkowe z rabarbarem

Ciasto kubeczkowe z rabarbarem to zdecydowanie najprostszy słodki wypiek. Do jego przygotowania nie potrzebujemy wagi, ponieważ wszystkie składniki odmierzamy przy pomocy kubka po jogurcie naturalnym, stąd też wzięła się nazwa tego pysznego ciasta. Ponadto ciasto kubeczkowe z rabarbarem ma jeszcze jedną zaletę, a mianowicie zrobimy je bez użycia miksera. Potrzebna nam będzie tylko miska, w której umieszczamy wszystkie składniki i drewniana łyżka lub szpatułka do wymieszania ciasta. Ciasto kubeczkowe z rabarbarem jest więc bardzo proste i każdemu powinno się udać, nawet osobom zaczynającym swoją przygodę z pieczeniem ciast. Jest to wypiek przypominający tradycyjne ciasto drożdżowe, dlatego też przepis na ciasto kubeczkowe z rabarbarem polecam osobom mającym obawy przed pieczeniem ciast drożdżowych. Dodatkowym plusem tego wypieku jest również to, że nie musimy czekać, aż ono wyrośnie, tylko bezpośrednio po zrobieniu, wstawiamy je do piekarnika i gotowe. Ciasto po upieczeniu jest pulchne i długo zachowuje swoją świeżość.

Ciasto kubeczkowe z rabarbarem

Składniki na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.

Składniki na Ciasto kubeczkowe z rabarbarem:

  • 1 kubek (190 g) gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek oleju rzepakowego
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 500 g rabarbaru + 1 opakowanie cukru wanilinowego

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
Ciasto kubeczkowe z rabarbarem

Przygotowanie Ciasta kubeczkowego z rabarbarem:

  1. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kawałki o długości około 2 cm. Przełożyć do miski. Dodać cukier wanilinowy i wymieszać.
  2. Do miski przełożyć jogurt. Kubek po jogurcie umyć, ponieważ będzie nam potrzebny do odmierzania pozostałych składników. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski.
  3. Do miski z jogurtem wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, cukier kryształ, wlać kubek oleju rzepakowego. Wymieszać przy pomocy łyżki drewnianej. Następnie wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać do połączenia składników.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć rabarbar.
  5. Składniki na kruszonkę przełożyć do niedużej miseczki. Posiekać nożem. Następnie dłonią wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto kubeczkowe z rabarbarem.
  6. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika. Pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.
  7. Polecam wypróbować przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Tarta z budyniem i rabarbarem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *