Menu Zamknij

Zupa meksykańska

Razem z moją rodziną uwielbiamy wszelkiego rodzaju zupy, a szczególnie mój mąż. Oczywiście znamy i lubimy tradycyjne zupy takie jak rosół, pomidorowa czy grochówka. Jednak czasami sięgam po nowe rozwiązania w kuchni. I tak oto mam dzisiaj dla Was przepis na niezwykle sycącą zupę meksykańską. Zawiera ona dużo mięsa, więc myślę że powinna zasmakować każdemu mężczyźnie. 😉 Zupa meksykańska zasmakowała nawet mojej córce, która niezbyt przepada za daniami tego typu! Z tego względu jestem pewna, że nieraz będę wracać do tego przepisu na zupę meksykańską. Jest to o tyle fajne danie, że starcza nawet na 2-3 dni, czyli przez ten czas możemy mieć przygotowywanie obiadu z głowy. Zupa meksykańska najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, polecam!

Zupa meksykańska

Składniki na Zupę meksykańską:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • 1 duża biała cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki (można pominąć)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pomidory krojone w puszce (400 g)
  • fasola czerwona z puszki (400 g)
  • kukurydza z puszki (400 g)
  • 6 szklanek ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki chili (lub mniej, w zależności od tego jak ostrą zupę chcemy mieć)
  • garść zielonej natki pietruszki
Zupa meksykańska

Przygotowanie Zupy meksykańskiej:

  1. Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę. Marchew i pietruszkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w niedużą kostkę.
  2. W większym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, dodać cebulę. Podsmażyć 2-3 minuty do zeszklenia (nie rumienić). Następnie dodać obrany, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomieszać i chwilę podsmażyć. Następnie dodać starte warzywa (marchew i pietruszkę) oraz pokrojone ziemniaki. Pomieszać, podsmażyć 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
  3. Na patelni podgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać mięso. Smażyć około 8-10 minut. Ciągle mieszać i rozdrobnić. Następnie do mięsa dodać koncentrat i przyprawy (sól, pieprz, cukier, słodką paprykę w proszku, kumin, kolendrę, oregano i chili). Wlać szklankę wody i wymieszać. Całość przelać do garnka z warzywami. Patelnię można jeszcze wypłukać szklanką ciepłej wody i przelać do garnka. Garnek wstawić na gaz. Dodać pomidory z puszki i uzupełnić czterema szklankami ciepłej wody. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie do gotującej się zupy dodać fasolę z puszki (można razem z zalewą) oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Przykryć i gotować kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania spróbować i ewentualnie doprawić. Gotową zupę meksykańską podawać posypaną posiekaną zieloną natką pietruszki.
Zupa meksykańska
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *