Razem z moją rodziną uwielbiamy wszelkiego rodzaju zupy, a szczególnie mój mąż. Oczywiście znamy i lubimy tradycyjne zupy takie jak rosół, pomidorowa czy grochówka. Jednak czasami sięgam po nowe rozwiązania w kuchni. I tak oto mam dzisiaj dla Was przepis na niezwykle sycącą zupę meksykańską. Zawiera ona dużo mięsa, więc myślę że powinna zasmakować każdemu mężczyźnie. 😉 Zupa meksykańska zasmakowała nawet mojej córce, która niezbyt przepada za daniami tego typu! Z tego względu jestem pewna, że nieraz będę wracać do tego przepisu na zupę meksykańską. Jest to o tyle fajne danie, że starcza nawet na 2-3 dni, czyli przez ten czas możemy mieć przygotowywanie obiadu z głowy. Zupa meksykańska najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, polecam!
Składniki na Zupę meksykańską:
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 większa pietruszka
- 1 duża biała cebula
- 4 średniej wielkości ziemniaki (można pominąć)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pomidory krojone w puszce (400 g)
- fasola czerwona z puszki (400 g)
- kukurydza z puszki (400 g)
- 6 szklanek ciepłej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki chili (lub mniej, w zależności od tego jak ostrą zupę chcemy mieć)
- garść zielonej natki pietruszki
Przygotowanie Zupy meksykańskiej:
- Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę. Marchew i pietruszkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w niedużą kostkę.
- W większym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, dodać cebulę. Podsmażyć 2-3 minuty do zeszklenia (nie rumienić). Następnie dodać obrany, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomieszać i chwilę podsmażyć. Następnie dodać starte warzywa (marchew i pietruszkę) oraz pokrojone ziemniaki. Pomieszać, podsmażyć 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
- Na patelni podgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać mięso. Smażyć około 8-10 minut. Ciągle mieszać i rozdrobnić. Następnie do mięsa dodać koncentrat i przyprawy (sól, pieprz, cukier, słodką paprykę w proszku, kumin, kolendrę, oregano i chili). Wlać szklankę wody i wymieszać. Całość przelać do garnka z warzywami. Patelnię można jeszcze wypłukać szklanką ciepłej wody i przelać do garnka. Garnek wstawić na gaz. Dodać pomidory z puszki i uzupełnić czterema szklankami ciepłej wody. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie do gotującej się zupy dodać fasolę z puszki (można razem z zalewą) oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Przykryć i gotować kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania spróbować i ewentualnie doprawić. Gotową zupę meksykańską podawać posypaną posiekaną zieloną natką pietruszki.
Pingback:Zupa meksykańska z kurczakiem - Danka Pichci