Menu Zamknij

Ciasto kubeczkowe z wiśniami

Ciasto kubeczkowe z wiśniami to ciasto, które uda się każdemu, nawet osobom zaczynającym swoją przygodę z wypiekami. Dużym plusem tego ciasta jest również to, że do jego zrobienia nie potrzebujemy wagi, ponieważ potrzebne składniki odmierzamy przy pomocy kubeczka od jogurtu naturalnego, który jest też składnikiem ciasta. Dodatkowym plusem jest też to, że ciasto kubeczkowe z wiśniami przygotujemy bez użycia miksera. Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać łyżką drewnianą i przełożyć do blaszki. U mnie jest to ciasto z wiśniami, ale można przygotować je również z innymi sezonowymi owocami, na przykład z rabarbarem, śliwkami, borówkami czy brzoskwiniami. Po przepis na ciasto kubeczkowe z wiśniami możemy sięgać od wiosny do jesieni, zmieniając tylko owoce. Ten deser jest idealnym rozwiązaniem dla osób, którym nie wychodzą ciasta drożdżowego, a uwielbiają właśnie tego typu wypieki z owocami i kruszonką.

Ciasto kubeczkowe z wiśniami

Składniki na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.

Składniki na Ciasto kubeczkowe z wiśniami:

Ciasto:

  • 1 kubek (190 g) gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek oleju rzepakowego
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 500 g wiśni

Kruszonka:

  • 2 łyżki schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
Ciasto kubeczkowe z wiśniami

Przygotowanie Ciasta kubeczkowego z wiśniami:

  1. Wiśnie umyć, wydrążyć i odsączyć z nadmiaru soku.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do miski wlać jogurt. Kubek po jogurcie umyć, osuszyć – będzie potrzebny do odmierzania pozostałych składników.
  4. Do miski z jogurtem wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, kubek cukru, kubek oleju rzepakowego. Trzy kubki mąki pszennej przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do pozostałych składników. Całość razem wymieszać za pomocą łyżki drewnianej do momentu połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć na blachę i posypać wydrążonymi wiśniami.
  6. Składniki na kruszonkę przełożyć do niedużej miseczki. Posiekać nożem, a następnie dłonią wyrobić kruszonkę i posypać nią przygotowane ciasto.
  7. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.
  8. Polecam wypróbować przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Ciasto kubeczkowe z wiśniami
Opublikowany wCiasta i desery

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *