Placki ziemniaczane z cukinią przygotowuje się w taki sam sposób, jak tradycyjne placki z ziemniaków. Jednak ze względu na to, że cukinia należy do warzyw, które zawierają w sobie dużo wody należy startą cukinię dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu. W przeciwnym razie będziemy musieli do startych warzyw dodać więcej mąki i wówczas placki nie będą tak smaczne. Placki ziemniaczane z cukinią możemy przygotować na obiad lub ciepłą kolację. W zależności od naszych upodobań smakowych placki ziemniaczane z cukinią możemy doprawić różnymi ziołami, na przykład bazylią, oregano, kolendrą. Natomiast jeżeli preferujemy ostrzejsze smaki to proponuję do startych warzyw dodać kawałek pokrojonej papryczki chili lub szczyptę tej przyprawy w proszku. Placki ziemniaczane z cukinią możemy również serwować z kwaśną śmietaną lub z sosami, np. czosnkowym, tzatziki lub po prostu z ketchupem. Takie placki warzywne to proste i niedrogie danie, które możemy przygotować w ciągu całego roku.
Składniki na Placki ziemniaczane z cukinią:
- 1 młoda cukinia (400 g)
- 3 ziemniaki (300 g)
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Placków ziemniaczanych z cukinią:
- Cukinię umyć, osuszyć, odkroić końcówki, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej, dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach do drugiej miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do startych ziemniaków.
- Cukinię odsączyć z soku wygniatając porcjami w dłoni i dodać do ziemniaków. Do miski wbić jajko, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę pszenną. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać porcję masy formując nieduże placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Polecam wypróbować przepis na placki z cukinii i marchewki.
Bez wątpliwości najlepsze placki jakie jadłam:) Bardzo lubię placki z cukinii, odkąd pamiętam zajadałam się też plackami ziemniaczanymi, ale połączenie tego i tego składnika daje najlepszy efekt!
Pingback:Placki z cukinii i fety - Danka Pichci