Menu Zamknij

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią przygotowuje się w taki sam sposób, jak tradycyjne placki z ziemniaków. Jednak ze względu na to, że cukinia należy do warzyw, które zawierają w sobie dużo wody należy startą cukinię dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu. W przeciwnym razie będziemy musieli do startych warzyw dodać więcej mąki i wówczas placki nie będą tak smaczne. Placki ziemniaczane z cukinią możemy przygotować na obiad lub ciepłą kolację. W zależności od naszych upodobań smakowych placki ziemniaczane z cukinią możemy doprawić różnymi ziołami, na przykład bazylią, oregano, kolendrą. Natomiast jeżeli preferujemy ostrzejsze smaki to proponuję do startych warzyw dodać kawałek pokrojonej papryczki chili lub szczyptę tej przyprawy w proszku. Placki ziemniaczane z cukinią możemy również serwować z kwaśną śmietaną lub z sosami, np. czosnkowym, tzatziki lub po prostu z ketchupem. Takie placki warzywne to proste i niedrogie danie, które możemy przygotować w ciągu całego roku.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki na Placki ziemniaczane z cukinią:

  • 1 młoda cukinia (400 g)
  • 3 ziemniaki (300 g)
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Placki ziemniaczane z cukinią

Przygotowanie Placków ziemniaczanych z cukinią:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, odkroić końcówki, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej, dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach do drugiej miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do startych ziemniaków.
  3. Cukinię odsączyć z soku wygniatając porcjami w dłoni i dodać do ziemniaków. Do miski wbić jajko, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę pszenną. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać porcję masy formując nieduże placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Polecam wypróbować przepis na placki z cukinii i marchewki.
Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane z cukinią
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Placki z cukinii i fety - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *