Składniki na blaszkę o wymiarach 20×32 cm.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g serka homogenizowanego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 niedużych jabłek
- cynamon
- 1 cukier waniliowy
Lukier:
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski lub na stół. Dodać cukier puder i schłodzone masło. Razem przesiekać nożem. Następnie dodać jajko i serek homogenizowany. Dłońmi zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (jedną trochę większą, drugą mniejszą), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki mniejszą część ciasta i rozwałkować na posypanym mąką stole na wielkość blachy. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
3. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poukładać na cieście miejscem przekrojenia do dołu. Oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta. Rozwałkować na wielkość blachy i przykryć jabłka lekko dociskając brzegi. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-50 minut.
4. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, aby nie było grudek. Tak przygotowanym lukrem posmarować przestudzone ciasto.
bardzo ją lubię:)
Super wygląda. Muszę upiec.
Super ciasto szybkie w wykonaniu i pyszne.
Czy zamiast połówek jabłek mogę dodać mus jabłkowy?
lepiej nie, z musem polecam takie ciasto https://dankapichci.pl/ciasto-z-musem-jablkowym/
Pingback:Szarlotka sypana - Danka Pichci