Menu Zamknij

Zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem

Fasolka szparagowa, podobnie jak szparagi, najlepiej smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą i w ten sposób najczęściej ją przygotowuję. Tym razem jednak zagościła u mnie zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem. Przygotowanie takiego dania jest proste, a lista składników bardzo krótka, bo oprócz podstawowych, czyli strąków fasolki i jajka, potrzebne nam będzie masło, czosnek, bułka tarta, kawałek żółtego sera, sól i curry. Zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem za sprawą curry ma nieco orientalny smak, ale jeżeli ktoś nie lubi tej przyprawy to można ją pominąć i danie też będzie dobre. Do zrobienia takiej zapiekanki nadaje się każdy rodzaj fasolki. Mogą to być zarówno strąki żółte (jak w moim przypadku), jak i zielone. Dobra też będzie płaska fasola tyczkowa. Zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem sprawdzi się jako samodzielne, letnie danie obiadowe. Można ją też podawać z młodymi, ugotowanymi, pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.

Zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem

Składniki na Zapiekaną fasolką szparagową z jajkiem:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka curry
  • 60 g startego żółtego sera
  • kilka gałązek koperku
Zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem

Przygotowanie Zapiekanej fasolki szparagowej z jajkiem:

  1. Fasolkę szparagową, umyć, odciąć końcówki, przełożyć do garnki, wlać wody, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz, zagotować i gotować około 10 minut od momentu zagotowania. Garnek zdjąć z ognia, fasolkę odcedzić.
  2. Czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła. Dodać pokrojony czosnek, wymieszać, chwilę podsmażyć. Następnie na patelnię dodać bułkę tartą. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia bułki. Patelnię zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę curry i wymieszać.
  3. Ugotowaną fasolkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać zawartość patelni, delikatnie wymieszać. Posypać startym, żółtym serem. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać 10 minut. Następnie ostrożnie naczynie wyjąć, na wierzch wbić 2 jajka, delikatnie posolić. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika, zapiekać kolejne 5 minut do momentu, aż jajka się zetną. Po tym czasie naczynie z fasolką wyjąć i przed podaniem posypać umytym i posiekanym koperkiem.
  4. Polecam wypróbować przepis na bigos z fasolką szparagową.
Zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *