Truskawki to jedne z naszych ulubionych owoców. Pomimo, że są one dostępne przez cały rok to jednak najlepiej smakują te w sezonie letnim. Te smaczne owoce wykorzystuję do przygotowywania różnego rodzaju ciast. Tym razem zrobiłam ciasto, a jest to Truskawkowa Zebra bez pieczenia. Jest to prosty, orzeźwiający deser, który idealnie pasuje do popołudniowej kawy w ciepłe dni. Ciasto Truskawkowa Zebra bez pieczenia składa się z kilku warstw herbatników przełożonych orzeźwiającym musem truskawkowym. Wierzch ciasta stanowi warstwa śmietanowa, która idealnie komponuje się z lekko kwaśnymi truskawkami. Ciasta bez pieczenia to świetna opcja dla osób nie mających w swojej kuchni piekarnika lub dla tych, którzy boją się, że podczas pieczenia pójdzie coś nie tak. Ciasto Truskawkowa Zebra bez pieczenia to deser, który powinien każdemu się udać. Jest ono delikatne, orzeźwiające w smaku, a ponadto ładnie prezentuje się na talerzu.
Składniki na blaszkę o wymiarach 22×22 cm.
Składniki na Truskawkową Zebrę bez pieczenia:
- 1 kg truskawek
- 3 łyżki cukru (w zależności od kwasowości truskawek)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- około 350 g herbatników
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny (do śmietany – można zastąpić śmietan-fixem)
- 1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie Truskawkowej Zebry bez pieczenia:
- Truskawki oczyścić z szypułek. Umyć, przełożyć do garnka. Zblendować na gładki mus. Garnek wstawić na gaz. Dodać 3 łyżki cukru. Gotować około 5 minut. Żelatynę (5 łyżeczek) rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Garnek z truskawkami zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Blaszkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników. Posmarować niewielką ilością tężejącego musu truskawkowego. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować musem i postępować tak do wyczerpania składników (u mnie są 4 warstwy) – na wierzchu powinna pozostać warstwa herbatników.
- Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do przestudzenia (uważać, aby nie stężała).
- Schłodzoną śmietankę przelać do miski. Dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować do połączenia składników (nie za długo). Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i ponownie chwilę wymieszać.
- Masę śmietanowo-serową przełożyć na ciasto. Wyrównać. Ciasto Truskawkowa Zebra bez pieczenia przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Polecam wypróbować przepis na Truskawkową delicję bez pieczenia.