Menu Zamknij

Truskawkowa delicja bez pieczenia

Inspirację do zrobienia tego ciasta znalazłam na blogu Kulinarne przeboje, jednak moje warstwy nieco się różnią proporcjami i składem, ponieważ nie miałam w domu akurat takich samych produktów. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne i wyraziste w smaku. Idealne na ciepłe, letnie dni! 🙂

Składniki na naczynie o wymiarach 22×25 cm.
Składniki:

  • około 250 g herbatników

Warstwa truskawkowa:

  • 300 g truskawek
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki cukru

Warstwa biała:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

Wierzch:

  • 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:
1.Truskawki na warstwę truskawkową obrać z szypułek, umyć, przełożyć do rondelka i zblendować na mus. Następnie wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i rozrobić w musie dwie galaretki. Odstawić do wystudzenia. 250 ml śmietanki ubić na sztywno, dodać do niej przestudzony mus z galaretką, wstawić na chwilę do lodówki. W międzyczasie żaroodporne wyłożyć herbatnikami i przelać na nie tężejącą masę truskawkową. Położyć kolejną warstwę herbatników.
2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance (250 ml) wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia. 200 ml śmietanki ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Dodać jogurt, wymieszać, następnie dodać przestudzoną galaretkę. Masę wstawić na chwilę do lodówki, następnie tężejącą wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników.
3. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia. Truskawki usunąć szypułki, umyć, osuszyć. Pokroić na połówki. Wierzch ciasta posmarować 1/3 tężejącej galaretki, ułożyć połówki truskawki i zalać pozostałą galaretką. Gotowe ciasto przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki aby stężało.

Opublikowany wCiasta i desery

12 Komentarzy

  1. Pingback:Truskawkowa Zebra bez pieczenia - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *