Składniki na naczynie o wymiarach 22×25 cm.
Składniki:
- około 250 g herbatników
Warstwa truskawkowa:
- 300 g truskawek
- 250 ml śmietanki 36%
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżki cukru
Warstwa biała:
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
Wierzch:
- 400 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
1.Truskawki na warstwę truskawkową obrać z szypułek, umyć, przełożyć do rondelka i zblendować na mus. Następnie wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i rozrobić w musie dwie galaretki. Odstawić do wystudzenia. 250 ml śmietanki ubić na sztywno, dodać do niej przestudzony mus z galaretką, wstawić na chwilę do lodówki. W międzyczasie żaroodporne wyłożyć herbatnikami i przelać na nie tężejącą masę truskawkową. Położyć kolejną warstwę herbatników.
2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance (250 ml) wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia. 200 ml śmietanki ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Dodać jogurt, wymieszać, następnie dodać przestudzoną galaretkę. Masę wstawić na chwilę do lodówki, następnie tężejącą wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników.
3. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia. Truskawki usunąć szypułki, umyć, osuszyć. Pokroić na połówki. Wierzch ciasta posmarować 1/3 tężejącej galaretki, ułożyć połówki truskawki i zalać pozostałą galaretką. Gotowe ciasto przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki aby stężało.
Wygląda wspaniale 🙂
Wyglada wspaniale i smakuje rownie dobrze. U mnie dzis jako dodatek do kawy ��
Czy mogą być mrożone truskawki w musie truskawkowym?
tak 🙂
Jakie są wymiary tego naczynia żaroodpornego lub blaszki?
22×25 cm 🙂
Witam, mam takie pytanie czym wyłożyć spod blachy pod herbatniki? Może być folia? Pozdrawiam
może być folia spożywcza 🙂
Czy poszczególne warstwy nie oddzielają się od herbatnikow?
nie, jeśli ciasto odstoi kilka godzin w lodówce 🙂
Dziękuję za odpowiedź a te 2 łyżki cukru w masie truskawkowej to do czego trzeba dodać? Pozdrawiam
Pingback:Truskawkowa Zebra bez pieczenia - Danka Pichci
Właśnie jestem w trakcie robienia. Zamiast truskawek dałam borówki i galaretkę jagodową. Masa z borówkami smakuje obłędnie. Dziękuję za przepis.