Chłopski garnek z młodą kapustą to rodzaj gęstej zupy. Jest to pyszne danie jednogarnkowe proste w przygotowaniu, pomimo, że jest tu trochę krojenia. Chłopski garnek z młodą kapustą to doskonały pomysł na obiad. Danie to zawiera w swoim składzie wiele warzyw, które doskonale się ze sobą łączą, a do tego kiełbasa i wędzony boczek nadają zupie ciekawego smaku. Taki pyszny i sycący chłopski garnek z młodą kapustą możemy przygotować z większej ilości składników i mieć obiad na dwa dni. Następnego dnia smakuje nawet lepiej. Przepis na chłopski garnek z młodą kapustą jest prosty, a wszystkie potrzebne składniki bez problemu kupimy w każdym sklepie. Danie to możemy przyprawić według własnego uznania, bardziej pikantnie lub mniej.
Składniki na Chłopski garnek z młodą kapustą:
- około 120 g surowego boczku wędzonego
- 400 g kiełbasy (może być śląska, podwawelska, głogowska)
- 1 większa cebula
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1/2 główki młodej kapusty (300-400 g)
- 6-7 średniej wielkości ziemniaków
- 2 szklanki ciepłego bulionu lub wody
- 1 łyżeczka cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
Przygotowanie Chłopskiego garnka z młodą kapustą:
- Boczek pokroić w paski lub niezbyt małą kostkę. Na gazie rozgrzać suchą patelnię, dodać pokrojony boczek. Smażyć do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Jeżeli boczek był bardzo chudy i wytopiło się mało tłuszczu to wlać 2 łyżki oleju rzepakowego. Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki. Przełożyć na patelnię. Podsmażyć do zrumienienia kiełbasy.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąb. Poszatkować (nie musi być drobno). Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Dodać na patelnię. Wymieszać, chwilę podsmażyć. Kolejno dodać poszatkowaną kapustę. Dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, chwilę podsmażyć, aż kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Całość przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Wlać bulion i garnek wstawić na gaz. Paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do garnka.
- Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20-30 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie pomieszać. Po 15 minutach gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Na końcu doprawić solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką w proszku.
- Polecam wypróbować przepis na leczo z młodej kapusty.