Tortellini to małe włoskie pierożki przypominające nieco nasze uszka, jednak występują one z różnym nadzieniem: serowym, szpinakowym, mięsnym. Ja dzisiaj wykorzystałam tortellini z farszem grzybowym. Podałam je z sosem serowym, który przygotowałam na bazie śmietanki i suszonych pomidorów. Połączenie to okazało się bardzo smaczne i efekt końcowy bardzo zadowolił moich domowników. Tortellini w sosie serowym z suszonymi pomidorami możemy również przygotować na kolację.
Składniki:
- 230 g tortellini z farszem grzybowym
- 30 g żółtego tartego sera
- 250 ml śmietanki 30% lub 18%
- 1 cebula
- 5-6 pomidorów suszonych w oliwie
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
- Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę. Zeszklić. Dodać suszone pomidory. Wlać śmietankę. Zagotować. Następnie dodać starty ser. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać. Gotować, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
- Na patelnię dodać ugotowane tortellini i wymieszać ze sosem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Pingback:Sałatka z tortellini i ogórkiem - Danka Pichci