Menu Zamknij

Calzone

Calzone to rodzaj pizzy. Z tą różnicą, że jest ona w kształcie pieroga. W moim przypadku są to dwa dość duże pierogi, ale możecie też ciasto i farsz podzielić na 4 części i zrobić mniejsze pierogi. Farsz do takiej pizzy możemy przygotować z tego, co mamy akurat pod ręką. W moim przypadku są to dodatki, jakie zazwyczaj dajemy na pizzę, ale możemy je zmieniać według własnego upodobania. Calzone, podobnie jak każda pizza, najlepiej smakuje podane na ciepło. Ja calzone jadłam z sosem tysiąca wysp, ale bez sosu jest równie pyszne! A wy próbowaliście już calzone?

Calzone

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plastrów szynki i sera żółtego
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Calzone

Przygotowanie:

  1. Mleko przelać do kubka. Wstawić na gaz. Lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier. Wlać 1/2 szklanki mleka. Dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn. Początkowo wymieszać łyżką, następnie dłonią wyrobić na gładkie ciasto. W międzyczasie dodać 2 łyżki oleju. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do odparowania płynów. Dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i ostrą papryką w proszku. Chwilę podsmażyć.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu z patelni. Dodać pokrojoną szynkę i ser. Następnie skleić brzegi ciasta na kształt pieroga. Wierzch posmarować niewielką ilością koncentratu i posypać ziołami.
  5. Tak przygotowane pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut.
Calzone
Calzone
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *