Calzone to rodzaj pizzy. Z tą różnicą, że jest ona w kształcie pieroga. W moim przypadku są to dwa dość duże pierogi, ale możecie też ciasto i farsz podzielić na 4 części i zrobić mniejsze pierogi. Farsz do takiej pizzy możemy przygotować z tego, co mamy akurat pod ręką. W moim przypadku są to dodatki, jakie zazwyczaj dajemy na pizzę, ale możemy je zmieniać według własnego upodobania. Calzone, podobnie jak każda pizza, najlepiej smakuje podane na ciepło. Ja calzone jadłam z sosem tysiąca wysp, ale bez sosu jest równie pyszne! A wy próbowaliście już calzone?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 200 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka plastrów szynki i sera żółtego
- sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka w proszku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Mleko przelać do kubka. Wstawić na gaz. Lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier. Wlać 1/2 szklanki mleka. Dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn. Początkowo wymieszać łyżką, następnie dłonią wyrobić na gładkie ciasto. W międzyczasie dodać 2 łyżki oleju. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do odparowania płynów. Dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i ostrą papryką w proszku. Chwilę podsmażyć.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu z patelni. Dodać pokrojoną szynkę i ser. Następnie skleić brzegi ciasta na kształt pieroga. Wierzch posmarować niewielką ilością koncentratu i posypać ziołami.
- Tak przygotowane pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut.