Menu Zamknij

Sałatka z tortellini i ogórkiem

Włoskie pierożki tortellini na stałe zagościły w mojej kuchni. Często przygotowuję zapiekanki (przepis) z ich udziałem albo podaję je w ulubionym sosie. Jednym z lubianych w mojej rodzinie sposobów na podanie tortellini jest sos serowy z suszonymi pomidorami (przepis). Czasem zdarza mi się też przygotowywać sałatki z tymi pierożkami. Dzisiaj postawiłam na sałatkę z tortellini z farszem warzywnym i ogórkiem. Dodałam jeszcze do niej między innymi kukurydzę, pomidorki koktajlowe i zamarynowaną w occie jabłkowym czerwoną cebulę. Taką sałatkę z tortellini i ogórkiem podałam na kolację z pieczywem. Jest ona sycąca, dlatego możemy ją zabrać w pudełeczko jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Mojej córce sałatka z tortellini i ogórkiem bardzo zasmakowała, dlatego zdarzyło mi się już przygotowywać ją kilka razy.

Składniki na sałatkę z tortellini i ogórkiem:

  • 250 g świeżego tortellini z warzywami (może być inny ulubiony farsz)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (150 g)
  • 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól, pieprz
  • do zamarynowania cebuli: 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru
Sałatka z tortellini i ogórkiem

Przygotowanie sałatki z tortellini i ogórkiem:

  1. Pierożki tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Przełożyć do małej miseczki, skropić octem, dodać sól i cukier, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.
  3. Ogórka umyć, pokroić w półplasterki lub ćwiartki. Przełożyć do miski z pierożkami.
  4. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Dodać do pozostałych składników.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Przełożyć do miski.
  6. Majonez, śmietanę lub jogurt naturalny, musztardę przełożyć do miseczki i całość wymieszać do połączenia składników. Doprawić solą, pieprzem. Dodać do sałatki.
  7. Do miski z sałatką dodać zamarynowaną cebulę. Natkę zielonej pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać nią sałatkę. Wszystko razem wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły.
Sałatka z tortellini i ogórkiem
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

6 Komentarzy

  1. Pingback:Sałatka z tortellini i rukolą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *