Włoskie pierożki tortellini na stałe zagościły w mojej kuchni. Często przygotowuję zapiekanki (przepis) z ich udziałem albo podaję je w ulubionym sosie. Jednym z lubianych w mojej rodzinie sposobów na podanie tortellini jest sos serowy z suszonymi pomidorami (przepis). Czasem zdarza mi się też przygotowywać sałatki z tymi pierożkami. Dzisiaj postawiłam na sałatkę z tortellini z farszem warzywnym i ogórkiem. Dodałam jeszcze do niej między innymi kukurydzę, pomidorki koktajlowe i zamarynowaną w occie jabłkowym czerwoną cebulę. Taką sałatkę z tortellini i ogórkiem podałam na kolację z pieczywem. Jest ona sycąca, dlatego możemy ją zabrać w pudełeczko jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Mojej córce sałatka z tortellini i ogórkiem bardzo zasmakowała, dlatego zdarzyło mi się już przygotowywać ją kilka razy.
Składniki na sałatkę z tortellini i ogórkiem:
- 250 g świeżego tortellini z warzywami (może być inny ulubiony farsz)
- 1/2 zielonego ogórka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (150 g)
- 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy dijon
- sól, pieprz
- do zamarynowania cebuli: 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie sałatki z tortellini i ogórkiem:
- Pierożki tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Przełożyć do małej miseczki, skropić octem, dodać sól i cukier, wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.
- Ogórka umyć, pokroić w półplasterki lub ćwiartki. Przełożyć do miski z pierożkami.
- Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Dodać do pozostałych składników.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Przełożyć do miski.
- Majonez, śmietanę lub jogurt naturalny, musztardę przełożyć do miseczki i całość wymieszać do połączenia składników. Doprawić solą, pieprzem. Dodać do sałatki.
- Do miski z sałatką dodać zamarynowaną cebulę. Natkę zielonej pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać nią sałatkę. Wszystko razem wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły.
Pyszna 🙂
Pyszna dziś robilam
Dziękuję za przepis wyszła super i smakuje całej mojej rodzince
Czy tortelini z mięsem (bo takie mam) nadaje się do takiej sałatki?
myślę, że tak 🙂
Pingback:Sałatka z tortellini i rukolą - Danka Pichci