Świeże, pachnące bułeczki na śniadanie, kto ich nie lubi? 🙂 Nie wszyscy mają piekarnie pod nosem i „mogą wyskoczyć”, aby kupić na śniadanie świeże pieczywo. Pozostaje nam wtedy upiec własne bułeczki bez konserwantów i ulepszaczy, a zrobienie ich wcale nie jest trudne. Z mojego przepisu wychodzi 10 bułek, ale jeżeli chcecie, aby były większe to możecie ciasto podzielić na mniej części. Bułki te są dobre również następnego dnia.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 12 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 20 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Mleko wlać do kubka, wstawić na gaz, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka. Wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu.
- Masło przełożyć do kubeczka i roztopić. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wbić jajko. Dodać wyrośnięte drożdże. Wlać pozostałe mleka i wyrabiać ręką ciasto, dodając przestudzone masło. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki, oprószyć je mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny).
- Z wyrośniętego ciasta uformować 10 okrągłych bułek (urywać po kawałku ciasta, w dłoniach uformować kulkę, lekko spłaszczyć), ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki przekroić przez środek tępą stroną noża. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut.
A czy mozna zrobic ciasto wieczorem a upiec je rano?
ja tak nie robiłam, ale wydaje mi się, że nie ponieważ ciasto może przerosnąć
Nie wiem czemu ale mi nie wyszło ciasto twarde po wymieszaniu wszystkiego ?co zrobiłam źle ?
trudno określić, może masło było za ciepłe oraz najlepiej aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze pokojowej
Czy może być masło roślinne?
można spróbować
Można i nawet bedzie smaczniejsze, natomiast należy zmniejszyć ilość drożdży i cukru. Drożdże w cieście się mnożą szybko i zjadają cukry z mąki i białego cukru. Natomiast trzeba zrozumieć że gdy zmniejszasz ilość droższy to należy zwiekszyc czas dojrzewania ciasta i póki nie dojrzeje to nie nadaje sie do wypieku.
Ja dla dojrzewania przez 12h zmniejszyłbym ilość drożdży do 3g a ilość cukru białego do łyżeczki.
Oj zapomniałem dodać że ciasto ma dojrzewać w lodówce!
czy moglaby Pani podać ilości składników jeśli W kuchni nie ma się wagi? (Zepsuła się), dziękuje bardzo ?
3 szklanki mąki, masło to 1/10 kostki i drożdże podobnie (u mnie kostka ma 100 g)
Czy bułki nie wyschną za szybko? Ostatnio robiłam z innego przepisu i po wyjęciu z piekarnika były chrupiące a jakoś po godzinie tak twarde że do niczego :/
nie 🙂 my jedliśmy nawet na drugi dzień i były dobre, najlepiej przechowywać w woreczku foliowym
Pyszniutkie bułeczki i proste w zrobieniu. A zapach obłędny??
Przepyszne bułeczki??
Czy drożdże można zastąpić proszkiem do pieczenia?
nie mozna, mozna dac drozdze w proszku (wg przelicznika) i wtedy nie robimy zaczynu tylko dajemy do ciasta
Jest jakis filmik na yt. Jak wyglada urobione ciasto jest twarde?
Ciasto wyszło strasznie twarde wszystkie składniki były o temperaturze pokojowe co może być nie tak ? Czy może za dużo mąki dałam czy to może być przyczyną nie mam wagi więc robiłam tak na oko.
Bardzo możliwe, że za dużo mąki. Wówczas w takim przypadku można dodać trochę mleka, żeby rozrzedzić.
Czy można zrobić bułeczki na mące pszennej pełnoziarnistej ??
ja takiej nie używałam, ale wydaje mi się że powinny się udać ?
Dzis pieklam. Swietny przepis, buleczki wyszly i sa pyszne.
Robiłam!!!!!!!!!!!
Super?
Mam pytanko czy próbował ktoś dać mniejsza ilość drożdży
Czy mogę zrobić bułki z połowy porcji.Czy jak na pół porcji dam jedno małe jajo to bułeczki mi wyjdą
wyjdą 🙂
Jak ma sie Thermomix to polecam przepis Bułki wrocławskie Są takie same jak w tym przepsie
A czy można wyrabiać ciasto mikserem z hakiem?
można