Menu Zamknij

Drożdżowe bułki pszenne

Świeże, pachnące bułeczki na śniadanie, kto ich nie lubi? 🙂 Nie wszyscy mają piekarnie pod nosem i „mogą wyskoczyć”, aby kupić na śniadanie świeże pieczywo. Pozostaje nam wtedy upiec własne bułeczki bez konserwantów i ulepszaczy, a zrobienie ich wcale nie jest trudne. Z mojego przepisu wychodzi 10 bułek, ale jeżeli chcecie, aby były większe to możecie ciasto podzielić na mniej części. Bułki te są dobre również następnego dnia.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Mleko wlać do kubka, wstawić na gaz, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka. Wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu.
  2. Masło przełożyć do kubeczka i roztopić. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
  3. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wbić jajko. Dodać wyrośnięte drożdże. Wlać pozostałe mleka i wyrabiać ręką ciasto, dodając przestudzone masło. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki, oprószyć je mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny).
  4. Z wyrośniętego ciasta uformować 10 okrągłych bułek (urywać po kawałku ciasta, w dłoniach uformować kulkę, lekko spłaszczyć), ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki przekroić przez środek tępą stroną noża. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut.
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

28 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *