Jajka i szynka to podstawowe produkty, które muszą pojawić się na wielkanocnym stole. O ile z przygotowaniem jajek można sobie łatwo poradzić to z szynką bywa trudniej. Dzisiaj chciałabym się podzielić z wami przepisem na pieczoną szynkę peklowaną. Zrobienie takiej szynki nie jest trudne, ale aby pieczeń była krucha to mięso musi poleżeć w marynacie przynajmniej dwa dni. Szynka pieczona peklowana w końcowym efekcie jest różowa po przekrojeniu za sprawą soli peklowej dodanej do marynaty. Jeżeli jednak ktoś z was nie jest jej zwolennikiem to można ten składnik marynaty pominąć i dać odrobinę więcej soli kuchennej. Tak przygotowana szynka pieczona peklowana jest aromatyczna, lekko pikantna i zarumieniona z wierzchu. Taka szynka pieczona peklowana to dobry pomysł nie tylko na wielkanocny stół, ale sprawdzi się też jako domowa wędlina do kanapek. Pieczeń taka najlepiej smakuje podana z tartym chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Szynka pieczona peklowana może też być podana na ciepło jako danie obiadowe, wówczas proponuję pieczeń pokroić w grubsze plastry i podać na przykład z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i surówką.
Składniki na Szynkę pieczoną peklowaną:
- około 1 kg mięsa wieprzowego z szynki
- 1/2 szklanki wody
Marynata:
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki soli peklowej
- 1/2 łyżeczki soli kuchennej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie Szynki pieczonej peklowanej:
- Mięso umyć, osuszyć, ponakłuwać wykałaczką lub nożem.
- Przyprawy w ziarnach (tj. ziele angielskie i goździki) umieścić w moździerzu i utrzeć, dodać pozostałe przyprawy na marynatę. Wymieszać, dodać olej rzepakowy, ponownie wymieszać do powstania gęstej papki.
- Szynkę dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny, a najlepiej na 2 dni.
- Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać 1/2 szklanki wody. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec z termoobiegiem przez około godzinę. Pierwsze 20 minut szynkę piec pod przykryciem, następnie przykrycie zdjąć i zapiekać dalej. W połowie czasu pieczenia szynkę obrócić na drugą stronę, a gdyby woda wyparowała to podlać niewielką ilością ciepłej wody.