Menu Zamknij

Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku

Biała kiełbasa to przysmak wielkanocny w wielu domach. Tak też jest i u mnie. Obowiązkowo musi być do żurku, ale przygotowuję ją też na inne sposoby. Jednym z nim jest pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku wędzonym. Ten sposób podania białej kiełbasy na pewno przypadnie do gustu wielbicielom tego typu wędliny. Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku wędzonym jest niezwykle smaczna i aromatyczna, a robi się ją bardzo szybko. Ja wykorzystałam białą kiełbasę parzoną, ale może ona też być surowa, jednak przed pieczeniem należy ją sparzyć. Ten przysmak możemy przygotować dzień wcześniej przed planowanym przyjęciem, a następnego dnia tylko zapiec w piekarniku i podawać gościom. Chrupiący boczek wędzony, w który zawinięta jest kiełbasa i pieczona cebula to bardzo smaczne połączenie. Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku wędzonym to danie uniwersalne, które możemy podać na obiad, spotkanie ze znajomymi lub na wielkanocny stół. Tak przygotowana pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku podana z puree ziemniaczanym będzie stanowić smaczny obiad dla całej rodziny. To danie najlepiej będzie smakować z sosem chrzanowym, musztardą lub ćwikłą.

Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku

Składniki na Pieczoną białą kiełbasę zawijaną w boczku:

  • 4 porcje białej parzonej kiełbasy
  • 4 nieduże białe cebule
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 plastry boczku wędzonego (ewentualnie więcej, tak aby owinąć całą kiełbasę)
  • 1/4 szklanki wody lub jasnego piwa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do wysmarowania naczynia
Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku

Przygotowanie Pieczonej białej kiełbasy zawijanej w boczku:

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półkrążki i wyłożyć na spodzie naczynia żaroodpornego.
  3. Każdą porcję białej kiełbasy owinąć plastrami boczku wędzonego i ułożyć na cebuli w naczyniu. Wierzch kiełbasy posmarować musztardą francuską i posypać roztartym w dłoniach majerankiem. Do naczynia wlać wodę lub piwo.
  4. Naczynie z kiełbasą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 30 minut (do zrumienienia boczku).
  5. Polecam wypróbować przepis na pieczoną białą kiełbasę na kiszonej kapuście lub pieczoną białą kiełbasę w sosie chrzanowym.
Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku
Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *