Menu Zamknij

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Miałam w lodówce otwarty słoik marynowanych pieczarek, z których robiłam sos tatarski do jajek i część z nich zostało. Zastanawiałam się co z nimi zrobić i padło na sałatkę. Sałatka z pieczarkami marynowanymi jest łatwa i prosta w przygotowaniu. Wiadomo, jak to przy tego typu daniach, trzeba trochę czasu poświęcić na pokrojenie wszystkich składników. Możemy to zrobić w tym samym czasie, kiedy gotują się jajka. Sałatka z pieczarkami marynowanymi może być smacznym dodatkiem do śniadania wielkanocnego lub podczas innych spotkań towarzyskich. Pieczarki marynowane w połączeniu z jajkami, kukurydzą, serem i porem smakują wyśmienicie. Taka sałatka z pieczarkami marynowanymi składa się z kilku ogólnodostępnych składników i smakuje świetnie.

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Składniki na Sałatkę z pieczarkami marynowanymi:

  • 1 puszka (140 g po odsączeniu) kukurydzy z groszkiem
  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 80 g żółtego sera
  • 80 g pora (biała część)
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Przygotowanie Sałatki z pieczarkami marynowanymi:

  1. Jajka włożyć do garnka, wlać wodę, dodać 1/4 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz i gotować 6-7 minut od momentu zagotowania wody. Zdjąć garnek z ognia, odlać gorącą wodę, zalać zimną wodą, postukać skorupki i odstawić do wystudzenia.
  2. Pora umyć, osuszyć, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
  3. Pieczarki wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki z porem.
  4. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
  5. Ostudzone jajka obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miseczki z pozostałymi składnikami.
  6. Kukurydzę z groszkiem odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku zimną wodą, przełożyć do miseczki.
  7. Do miseczki dodać majonez, jogurt naturalny, umyty, posiekany drobno koperek, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbować i ewentualnie doprawić. Sałatkę przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  8. Polecam wypróbować przepis na jajka w sosie tatarskim.
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *