Menu Zamknij

Szynka pieczona w musztardzie

Jednym z tradycyjnych dań, którego nie powinno zabraknąć na Wielkanocnym stole jest szynka. Serwujemy je na różne sposoby, a najczęściej podajemy w postaci wędlin. Bardzo popularne są też szynki gotowane lub pieczone. Przykładem tych drugich może być szynka pieczona w musztardzie, a dokładniej w marynacie musztardowej. Do marynowania mięsa użyłam ostrej musztardy Dijon, majeranku, słodkiej i ostrej papryki w proszku, pieprzu, soli oraz czosnku. Jeżeli ktoś lubi słodsze smaki to do marynaty można też dodać łyżeczkę płynnego miodu. Kawałek mięsa po zamarynowaniu należy odłożyć do lodówki na kilka godzin, aby przeszło ono przyprawami i skruszało. Szynka pieczona w musztardzie jest idealna na świąteczny stół i nie tylko. Szynka pieczona w musztardzie jest to pieczeń, którą możemy podawać na ciepło jako danie obiadowe w towarzystwie kaszy, natomiast po wystudzeniu będzie idealnym dodatkiem do kanapek. Mięso pieczemy w całości i pod przykryciem, dlatego po upieczeniu szynka nie jest zbyt sucha. Podczas pieczenia mięso należy przynajmniej raz obrócić. Gdyby było zbyt mało płynów to można podlać niewielką ilością ciepłej wody.

Szynka pieczona w musztardzie

Składniki na Szynkę pieczoną w musztardzie:

  • 1 kg surowej szynki

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy dijon
Szynka pieczona w musztardzie

Przygotowanie Szynki pieczonej w musztardzie:

  1. Szynkę umyć, osuszyć. Składniki marynaty przełożyć do miseczki (pozostawiając 1 łyżkę oleju rzepakowego do wysmarowania naczynia). Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowaną marynatą natrzeć szynkę. Mięso przełożyć do miski, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
  2. Nieduże naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju rzepakowego. Przełożyć zamarynowane mięso. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec godzinę. W międzyczasie raz obrócić. Po tym czasie naczynie odkryć i szynkę zapiekać jeszcze około 15 minut do zrumienienia. Naczynie wyjąć z piekarnika, szynkę pozostawić do wystudzenia.
  3. Polecam wypróbować przepis na szynkę pieczoną peklowaną.
Szynka pieczona w musztardzie
Szynka pieczona w musztardzie
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *