Surówki do obiadu przygotowuję przez cały rok, ale najlepsze są te z młodej kapusty, która występuje tylko w okresie wiosennym. Kapusta taka jest słodka, soczysta, chrupiąca i nie potrzeba do niej dużo dodatków, aby powstała pyszna surówka. Ja postanowiłam ją przygotować między innymi z ogórkiem oraz marchewką. Całość wyszła bardzo smaczna i chrupiąca. 🙂
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 zielony ogórek
- 1/2 pęczka koperku
- 1 marchewka
- 3 rzodkiewki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkować. Dodać sól i cukier. Lekko poddusić, przełożyć do miski.
2. Marchew obrać, zetrzeć do kapusty na tarce o grubych oczkach.
3. Ogórka i rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki, przełożyć do miski z kapustą.
4. Koperek umyć, posiekać. Dodać do surówki.
5. Do surówki dodać olej, ocet, doprawić pieprzem i całość wymieszać.
Pingback:Surówka z młodej kapusty i selera - Danka Pichci