Składniki:
- około 200 g filetu z piersi kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu arborio
- 1 nieduża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki białego wina
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 50 g startego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami.
2. Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Łodyżki pokroić na plasterki, a czubki zostawić w całości.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Zeszklić. Przesunąć na bok patelni, dodać łyżkę masła i mięso. Podsmażyć 2-3 minuty, aż mięso zbieleje. Następnie na patelnię wsypać ryż. Chwilę podsmażyć i wlać wino, dodać kurkumę. Gotować na niewielkim gazie do momentu, aż ryż wchłonie wino. Wlać 1/2 szklanki ciepłego bulionu. Dodać szparagi. Gotować do momentu wchłonięcia przez ryż płynu. Wówczas wlać kolejną porcję bulionu. Postępować tak do wykorzystania całego bulionu. W międzyczasie należy całość mieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
4. Gotowe danie posypać startym serem.