Składniki na naczynie o wymiarach 27×21 cm.
Składniki:
- 230 g herbatników maślanych
Masa grysikowa:
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 7 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru pudru
Masa truskawkowa:
- 700 g truskawek
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- około 8 łyżek cukru (wedle uznania, w zależności od kwasowości truskawek)
Wierzch:
- około 300 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml wrzątku
Przygotowanie:
1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników.
2. Do garnka wlać mleko. Dodać kaszę manną. Wstawić na gaz i zagotować. Często mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
3. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier. Zblendować na gładki mus. Wstawić na gaz i gotować około 7 minut. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać do truskawek. Całość wymieszać. Odstawić do przestudzenia i stężenia.
4. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wrzątku. Odstawić do stężenia.
5. Miękkie masło utrzeć mikserem z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami przestudzoną kaszę. Cały czas miksować.
6. Na warstwę herbatników wyłożyć połowę masy grysikowej. Następnie rozprowadzić połowę musu truskawkowego. Ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć masę grysikową, a następnie resztę musu. Ułożyć warstwę herbatników. Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Mojej rodzince na pewno posmakuje 🙂
muszę zrobić, uwielbiam takie 🙂
nie za często komentuję i nie wiem skąd ten impuls, ale chciałam napisać, że bardzo lubię Twoje przepisy i często z nich korzystam 🙂
bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Fajny, prosty deser. Pojawiają sie truskawki wiec ciacho zapisuje na liste oczekującą 🙂
Cudownie, że sezon na truskawki dopiero się zaczyna. Już zapisaliśmy masę przepisów, ten trafia do kolekcji bestsellerów 🙂 Pozdrawiamy!