Menu Zamknij

Ciasto grysikowe z truskawkami bez pieczenia

Ja i moja rodzina bardzo lubimy ciasta z kremem, a szczególnie takie ze świeżymi owocami i galaretką. Dlatego w sezonie truskawkowym bardzo często robię takie ciasta. Poniżej przedstawiam wam przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z kremem grysikowym. Jest ono proste do zrobienia i na pewno każdemu się uda! 🙂

Składniki na naczynie o wymiarach 27×21 cm.
Składniki:

  • 230 g herbatników maślanych

Masa grysikowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Masa truskawkowa:

  • 700 g truskawek
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • około 8 łyżek cukru (wedle uznania, w zależności od kwasowości truskawek)

Wierzch:

  • około 300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wrzątku

Przygotowanie:
1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników.
2. Do garnka wlać mleko. Dodać kaszę manną. Wstawić na gaz i zagotować. Często mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
3. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier. Zblendować na gładki mus. Wstawić na gaz i gotować około 7 minut. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać do truskawek. Całość wymieszać. Odstawić do przestudzenia i stężenia.
4. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wrzątku. Odstawić do stężenia.
5. Miękkie masło utrzeć mikserem z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami przestudzoną kaszę. Cały czas miksować.
6. Na warstwę herbatników wyłożyć połowę masy grysikowej. Następnie rozprowadzić połowę musu truskawkowego. Ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć masę grysikową, a następnie resztę musu. Ułożyć warstwę herbatników. Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Opublikowany wCiasta i desery

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *