Menu Zamknij

Śledzie pod pierzynką

Szuba to warstwowa sałatka śledziowa bardzo znana na Ukrainie. Występuje również pod nazwą śledzie pod pierzynką. Podstawowymi składnikami, oprócz śledzi są gotowane buraki, ziemniaki, marchew i jajka oraz kiszone ogórki. Wszystkie warzywa możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę, czyli tak jak u mnie. Tak przygotowane warzywa układamy warstwowo w jednym, większym szklanym naczyniu lub kilku mniejszych salaterkach. Do zrobienia Szuby można użyć również solonych filetów śledziowych, ale wówczas trzeba je przez kilka godzin namoczyć w wodzie lub mleku. Jednak śledzie pod pierzynką niezależnie od tego, w jakim naczyniu je przygotujemy wyglądają bardzo efektownie i kolorowo, dlatego polecam wypróbować poniższy przepis każdemu! Szuba sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, a także podczas świąt. Przygotowanie śledzi pod pierzynką nie jest skomplikowane, dlatego każdemu powinny się udać. 🙂

Śledzie pod pierzynką

Składniki na Śledzie pod pierzynką:

  • 3 filety śledziowe w oleju
  • 2 jajka
  • 2 nieduże buraki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1/2 średniej wielkości białej cebuli
  • kawałek pora (około 3 cm)
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 50 g żółtego sera tartego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
Śledzie pod pierzynką

Przygotowanie Śledzie pod pierzynką:

  1. Buraki włożyć do niedużego rondelka, zalać wodą, przykryć, wstawić na gaz i ugotować do miękkości. Odlać wodę, przestudzić i obrać. Zimne buraki potrzeć na tarce jarzynowej.
  2. Marchew i ziemniaki obrać, przełożyć do rondelka, zalać wodą. Dodać szczyptę soli. Przykryć i wstawić na gaz. Gotować do miękkości. Wodę odlać, warzywa zostawić do przestudzenia. Następnie zimne pokroić w drobną kostkę, przełożyć do osobnych miseczek.
  3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Posiekać w drobną kostkę. Przełożyć do oddzielnej miseczki.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Pora oczyścić, drobno posiekać, przełożyć do miseczki z cebulą.
  5. Ogórki kiszone wyjąć z zalewy, pokroić w kosteczkę, przełożyć do oddzielnej miseczki.
  6. Majonez przełożyć do kolejnej miseczki, dodać śmietanę, musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
  7. Filety śledziowe osuszyć z oleju, pokroić na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm.
  8. Na dnie miski lub kilku salaterek układać kolejno warstwę buraków, śledzi (oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem), cebuli, pora, ziemniaków, polać przygotowanym sosem i przykryć ogórkami kiszonymi, marchewką, jajkami i posypać tartym, żółtym serem. Udekorować zieloną natką pietruszki. Kolejno śledzie pod pierzynką przykryć i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *