Szuba to warstwowa sałatka śledziowa bardzo znana na Ukrainie. Występuje również pod nazwą śledzie pod pierzynką. Podstawowymi składnikami, oprócz śledzi są gotowane buraki, ziemniaki, marchew i jajka oraz kiszone ogórki. Wszystkie warzywa możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę, czyli tak jak u mnie. Tak przygotowane warzywa układamy warstwowo w jednym, większym szklanym naczyniu lub kilku mniejszych salaterkach. Do zrobienia Szuby można użyć również solonych filetów śledziowych, ale wówczas trzeba je przez kilka godzin namoczyć w wodzie lub mleku. Jednak śledzie pod pierzynką niezależnie od tego, w jakim naczyniu je przygotujemy wyglądają bardzo efektownie i kolorowo, dlatego polecam wypróbować poniższy przepis każdemu! Szuba sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, a także podczas świąt. Przygotowanie śledzi pod pierzynką nie jest skomplikowane, dlatego każdemu powinny się udać. 🙂
Składniki na Śledzie pod pierzynką:
- 3 filety śledziowe w oleju
- 2 jajka
- 2 nieduże buraki
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 nieduże ziemniaki
- 1/2 średniej wielkości białej cebuli
- kawałek pora (około 3 cm)
- 3 małe ogórki kiszone
- 50 g żółtego sera tartego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie Śledzie pod pierzynką:
- Buraki włożyć do niedużego rondelka, zalać wodą, przykryć, wstawić na gaz i ugotować do miękkości. Odlać wodę, przestudzić i obrać. Zimne buraki potrzeć na tarce jarzynowej.
- Marchew i ziemniaki obrać, przełożyć do rondelka, zalać wodą. Dodać szczyptę soli. Przykryć i wstawić na gaz. Gotować do miękkości. Wodę odlać, warzywa zostawić do przestudzenia. Następnie zimne pokroić w drobną kostkę, przełożyć do osobnych miseczek.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Posiekać w drobną kostkę. Przełożyć do oddzielnej miseczki.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Przełożyć do miseczki. Pora oczyścić, drobno posiekać, przełożyć do miseczki z cebulą.
- Ogórki kiszone wyjąć z zalewy, pokroić w kosteczkę, przełożyć do oddzielnej miseczki.
- Majonez przełożyć do kolejnej miseczki, dodać śmietanę, musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
- Filety śledziowe osuszyć z oleju, pokroić na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm.
- Na dnie miski lub kilku salaterek układać kolejno warstwę buraków, śledzi (oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem), cebuli, pora, ziemniaków, polać przygotowanym sosem i przykryć ogórkami kiszonymi, marchewką, jajkami i posypać tartym, żółtym serem. Udekorować zieloną natką pietruszki. Kolejno śledzie pod pierzynką przykryć i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Pingback:Śledzie w curry - Danka Pichci