Menu Zamknij

Mini tortille z makrelą

Mini tortille z makrelą to pomysł na pyszną przekąskę, którą możemy przygotować bardzo szybko, ponieważ zrobienie pasty z ryby jest niezwykle proste. Przekąski takie sprawdzą się w wielu sytuacjach. Możemy je serwować na kolację lub różnego rodzaju imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Mini tortille z makrelą to nietrudny przepis na zimną przekąskę, która sprawdzi się zawsze i podbije podniebienia naszych gości. Do przygotowania mini tortilli z makrelą najlepiej użyć gotowych placków pszennych, pełnoziarnistych lub smakowych (np. pomidorowych), chociaż można też zrobić własne. Wszystko w zależności od tego, ile czasu mamy akurat do dyspozycji. Takie mini tortille z makrelą zasmakują nie tylko wielbicielom ryb! Przekąski z tortilli możemy nadziewać różnym farszem, a ja proponuję wypróbować z pastą rybną. Roladki z makrelą wyglądają efektownie i zachwycają swoim smakiem. Staną się hitem niejednej imprezy!

Mini tortille z makrelą

Składniki na Mini tortille z makrelą:

  • 2 placki tortilli
  • 1 wędzona makrela (około 200 g)
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 2 płaskie łyżeczki majonezu
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Mini tortille z makrelą

Przygotowanie Mini tortilli z makrelą:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki.
  2. Ogórki konserwowe wyjąć ze słoika, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli.
  3. Z wędzonej makreli usunąć ości, zdjąć skórkę. Mięso rozdrobnić widelcem, dodać do pozostałych składników.
  4. Do miseczki dodać majonez, koncentrat. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać na jednolitą pastę. Przykryć i włożyć do lodówki na 20 minut, aby smaki się przegryzły.
  5. Placki tortilli wyjąć z opakowania. Każdy placek posmarować schłodzoną pastą z makreli. Następnie oba placki zwinąć ciasno w rulon. Kolejno rolady owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  6. Po tym czasie schłodzone tortille wyjąć z lodówki i zdjąć folię. Tortille pokroić na roladki o szerokości około 2-3 cm. Pokrojone mini tortille z makrelą ułożyć na półmisku. Udekorować połówkami pomidorków koktajlowych.
  7. Polecam wypróbować przepis na mini tortille z pastą jajeczną i tuńczykiem.
Mini tortille z makrelą
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *