Mając w lodówce rulon ciasta francuskiego możemy go wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując ciastka z owocami lub robiąc różnego rodzaju słone przekąski na imprezę lub kolację. Ja dzisiaj mam dla was propozycję na parówki zawijane w cieście francuskim. Taką przekąskę można zrobić dosłownie w 15 minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia). Parówki zawijane w cieście francuskim najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub ketchupem, ewentualnie majonezem. Przekąski takie sprawdzą się na każdej imprezie lub po prostu na kolację. Są one idealne w sytuacji, gdy szybko chcemy przyrządzić pyszną przekąskę na imprezę. Parówki zawijane w cieście francuskim po upieczeniu wystarczy ułożyć na talerzu, w każdą wbić wykałaczkę i goście mogą się częstować bez używania dodatkowych talerzyków. Smakują one zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na parówki zawijane w cieście francuskim jest niezwykle prosty i każdy powinien sobie poradzić z przygotowaniem takiej przekąski, więc gorąco zachęcam do wypróbowania i zrobienia na najbliższą imprezę.
Składniki na Parówki zawijane w cieście francuskim:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 parówek
- ketchup łagodny lub pikantny (według uznania)
- 1 jajko
- tarty żółty ser do posypania
- sezam do posypania
Przygotowanie Parówek zawijanych w cieście francuskim:
- Parówki wyciągnąć z opakowania, usunąć folię i podzielić 3 równe kawałki.
- Ciasto francuskie wyjąć z folii, rozwinąć, podzielić na pięć pasków o równej szerokości. Następnie każdy pasek podzielić jeszcze raz na trzy części. Na każdy kawałek ciasta francuskiego nałożyć niewielką ilość ketchupu. Kolejno na każdy kawałek położyć kawałek parówki i zawinąć w rulon. Tak przygotowane parówki w cieście francuskim ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (miejscem sklejenia do dołu).
- Jajko wbić do miseczki. Rozbełtać widelcem lub rózgą i przy pomocy pędzelka posmarować każdą przekąskę. Kolejno całość posypać startym żółtym serem i sezamem. Blachę z przekąskami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez 15-20 minut (do zrumienienia). Podawać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem (np. tysiąca wysp, ketchupem czy majonezem).