W ciągu roku jest wiele dni, kiedy organizujemy przyjęcia rodzinne lub spotkania z przyjaciółmi. Najpopularniejszym z nich jest ostatni dzień roku, czyli Sylwester. Trudno wyobrazić sobie imprezę sylwestrową bez różnego rodzaju przekąsek. Przyrządzamy je na ciepło lub na zimno. Dzisiaj mam dla was propozycję na przekąskę w tej drugiej wersji. Są to mini tortille z pastą jajeczną oraz tuńczykiem. Ich przygotowanie zajmie wam niewiele czasu, a efekt będzie pyszny! 🙂
Składniki:
- 1 puszka (130 g) tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 niedużej czerwonej cebuli
- 3 jajka
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub delikatesowej
- 2 łyżki majonezu
- garść posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
- 2 placki tortilli
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać z łupinek i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać. Przełożyć do miseczki.
- Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do jajek. Cebulę obrać, drobno posiekać i przełożyć do miseczki.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem. Dodać do pozostałych składników.
- Do miseczki dodać posiekany koperek, musztardę, majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 20 minut.
- Rozłożyć 2 placki tortilli. Rozsmarować na nich wcześniej przygotowaną pastę z tuńczyka. Zwinąć tortille w rulon, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Przed podaniem tortille odwinąć z folii, pokroić na roladki o szerokości 2-3 cm.
Pingback:Mini tortille z makrelą - Danka Pichci
Pingback:Roladki z tortilli z szynką i serem - Danka Pichci