Menu Zamknij

Śledzie w curry

Śledzie w curry – delikatne w smaku, proste w przygotowaniu sprawdzą się na różnego rodzaju przyjęcia, a także na Święta. Słone śledzie i orientalna przyprawa curry może wydawać się trochę dziwnym połączeniem, ale wszystkie składniki sałatki łączą się ze sobą tworząc oryginalny smak i kolor. Do przygotowania śledzi w curry możemy również wykorzystać solone filety śledziowe, ale w tym przypadku trzeba je najpierw zalać zimną wodą i moczyć około 3 godzin. Śledzie w curry, jak większość tego typu dań, najlepiej smakują po kilku godzinach, kiedy smaki się przegryzą, dlatego najlepiej taką sałatkę przygotować przynajmniej dzień przed podaniem. Przepis na śledzie w curry jest prosty i ze zrobieniem takiej przystawki każdy powinien bez problemu sobie poradzić. Jeżeli ktoś ma ochotę na śledzika innego niż tradycyjne śledzie w oleju i z cebulą to gorąco polecam ten przepis na śledzie w curry.

Śledzie w curry

Składniki na Śledzie w curry:

  • 250 g filetów śledziowych w oleju
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 średniej wielkości kwaśne jabłko
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 3 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki curry w proszku (lub więcej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz do smaku, ewentualnie sól
Śledzie w curry

Przygotowanie Śledzi w curry:

  1. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Przełożyć do miseczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do śledzi. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do miseczki ze śledziami. Całość delikatnie wymieszać.
  2. Do oddzielnej miseczki przełożyć majonez (jeżeli chcemy, aby sałatka była mniej kaloryczna to majonez możemy zastąpić gęstym jogurtem naturalnym), śmietanę, przyprawę curry, około 1/2 świeżo mielonego czarnego pieprzu (lub mniej, w zależności, jak kto lubi). Całość dokładnie wymieszać. Przygotowany sos przełożyć do miseczki ze śledziami i ponownie delikatnie wymieszać. Miseczkę przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  3. Polecam wypróbować przepis na śledzie pod pierzynką.
Śledzie w curry
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *