Śledzie w curry – delikatne w smaku, proste w przygotowaniu sprawdzą się na różnego rodzaju przyjęcia, a także na Święta. Słone śledzie i orientalna przyprawa curry może wydawać się trochę dziwnym połączeniem, ale wszystkie składniki sałatki łączą się ze sobą tworząc oryginalny smak i kolor. Do przygotowania śledzi w curry możemy również wykorzystać solone filety śledziowe, ale w tym przypadku trzeba je najpierw zalać zimną wodą i moczyć około 3 godzin. Śledzie w curry, jak większość tego typu dań, najlepiej smakują po kilku godzinach, kiedy smaki się przegryzą, dlatego najlepiej taką sałatkę przygotować przynajmniej dzień przed podaniem. Przepis na śledzie w curry jest prosty i ze zrobieniem takiej przystawki każdy powinien bez problemu sobie poradzić. Jeżeli ktoś ma ochotę na śledzika innego niż tradycyjne śledzie w oleju i z cebulą to gorąco polecam ten przepis na śledzie w curry.
Składniki na Śledzie w curry:
- 250 g filetów śledziowych w oleju
- 1 nieduża biała cebula
- 1 średniej wielkości kwaśne jabłko
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki curry w proszku (lub więcej)
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz do smaku, ewentualnie sól
Przygotowanie Śledzi w curry:
- Śledzie odsączyć z oleju, pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Przełożyć do miseczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do śledzi. Ogórki wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do miseczki ze śledziami. Całość delikatnie wymieszać.
- Do oddzielnej miseczki przełożyć majonez (jeżeli chcemy, aby sałatka była mniej kaloryczna to majonez możemy zastąpić gęstym jogurtem naturalnym), śmietanę, przyprawę curry, około 1/2 świeżo mielonego czarnego pieprzu (lub mniej, w zależności, jak kto lubi). Całość dokładnie wymieszać. Przygotowany sos przełożyć do miseczki ze śledziami i ponownie delikatnie wymieszać. Miseczkę przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na śledzie pod pierzynką.