Menu Zamknij

Grzanki z jajecznicą i boczkiem

Grzanki z jajecznicą i boczkiem to doskonały pomysł na smaczne i sycące śniadanie. Przygotowuje się je bardzo szybko, a do zrobienia ich możemy wykorzystać czerstwy chleb, którego nikt już nie chce jeść, a nie lubimy wyrzucać. Ja grzanki takie przygotowałam z dodatkiem awokado, ale można je pominąć, a dodatkowo na wierzch każdej grzanki położyć plasterki pomidora i posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Możliwości zrobienia takich grzanek jest bardzo dużo. Zależnie od tego, co znajdziemy w lodówce, np. boczek można zastąpić szynką. Grzanki z jajecznicą i boczkiem sprawdzą się również na kolację lub jako ciepła przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Jeżeli znudziły wam się tradycyjne kanapki na śniadanie lub kolację to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na grzanki z jajecznicą i boczkiem! Lista składników do zrobienia takiego śniadania nie jest długa, a potrzebne produkty na pewno każdy znajdzie u siebie w lodówce lub bez problemu kupi w sklepie.

Grzanki z jajecznicą i boczkiem

Składniki na Grzanki z jajecznicą i boczkiem:

  • 3 kromki chleba razowego (może być tostowy)
  • 2 jajka
  • około 80 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki (może być szczypiorek)
Grzanki z jajecznicą i boczkiem

Przygotowanie Grzanek z jajecznicą i boczkiem:

  1. Suchą patelnię rozgrzać na ogniu. Włożyć kromki chleba i podsmażyć do lekkiego zrumienienia z obu stron. Zdjąć z patelni.
  2. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, przekręcić, otworzyć i usunąć pestkę. Wyjąć miąższ ze skórki za pomocą łyżki i rozsmarować go na zrumienionych kromkach chleba. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju rzepakowego, podgrzać. Następnie wbić jajka, doprawić odrobiną soli, wymieszać i smażyć do momentu ścięcia białka. Usmażoną jajecznicę przełożyć na wcześniej przygotowane grzanki.
  4. Patelnię ponownie wstawić na gaz, dodać wędzony boczek. Podsmażyć z obu stron do zrumienienia. Zdjąć z patelni i ułożyć na wierzchu grzanek.
  5. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać nią przygotowane grzanki z jajecznicą i boczkiem.
Grzanki z jajecznicą i boczkiem
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *