Menu Zamknij

Schab po grecku

Większość z nas zna, lubi i robi rybę po grecku. Podobnie jest u mnie, jednak rybę robię przeważnie na święta, a z racji tego, że bardzo nam smakują warzywa przygotowane w ten sposób postanowiłam do nich dodać jakieś mięso i padło na schabowe. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę i danie okazało się bardzo smaczne. Można je podawać na ciepło, jak i na zimno. Polecam! 🙂

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości
  • 3 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • 5 marchewek (około 600 g)
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1/2 niedużego selera
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błony. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Jeżeli są duże plastry to każdy rozkroić jeszcze na pół. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Mięso doprawić solą i pieprzem. Jajka wybić na talerz, roztrzepać widelcem i kawałki mięsa po kolei namoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, pokroić w półplasterki.
3. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
4. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i por, chwilę podsmażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać potarte warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, wlać szklankę wody i wino. Całość wymieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sok wyciśnięty z cytryny, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki i wymieszać. Poddusić jeszcze chwilę do odparowania nadmiaru płynu. Spróbować i ewentualnie doprawić. Przestudzić. 
5. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć porcję farszu, ułożyć kotlety i przykryć resztą farszu.. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać 15-20 minut.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

6 Komentarzy

  1. Pingback:Ryba po grecku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *