Menu Zamknij

Ryba po grecku

Ryba po grecku gości w moim domu już od dłuższego czasu. Obok śledzi i karpia, ryba po grecku to obowiązkowe danie na święta Bożego Narodzenia. Jest to danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (ja podaję na ciepło). Ryba po grecku to smażone filety rybne pod pierzynką z duszonych warzyw takich, jak cebula, marchew, seler, por i pietruszka. Starte na tarce warzywa podsmażamy na oleju, następnie dusimy z przyprawami i koncentratem pomidorowym do miękkości. W moim przypadku ryba po grecku to filety rybne z morszczuka, ale może to być też dorsz, mintaj lub miruna. Przygotowując rybę po grecku filety można smażyć w panierce lub bez, zależy to od Was. Jest to danie, które najlepiej przygotować dwa dni wcześniej przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Ryba po grecku to potrawa, na przyrządzenie której trzeba poświęcić trochę czasu, ale myślę że warto i to nie tylko z okazji świąt.

Ryba po grecku

Składniki na Rybę po grecku:

  • 800 g filetu z morszczuka (może być mintaj, dorsz) 
  • 3 jajka
  • bułka tarta i mąka do panierki
  • 5 marchewek (około 600 g)
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1/2 niedużego selera
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina (można pominąć i zastąpić wodą)
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
Ryba po grecku

Przygotowanie Ryby po grecku:

  1. Filety osuszyć, pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełożyć na talerz do przestudzenia.
  2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, pokroić w półplasterki.
  3. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  4. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i por, chwilę podsmażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać potarte warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, wlać szklankę wody i wino. Całość wymieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sok wyciśnięty z cytryny, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki i wymieszać. Poddusić jeszcze chwilę do odparowania nadmiaru płynu. Spróbować i ewentualnie doprawić. Przestudzić. 
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę farszu, następnie warstwę ryb, kolejną warstwę farszu, ryb i na wierzchu farsz. Jeżeli podajemy rybę na ciepło to przed podaniem naczynie przykryć i zapiec piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 180 st.C.
  6. Polecam wypróbować przepis na schab po grecku.
Ryba po grecku
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *