Menu Zamknij

Ryba po grecku

Ryba po grecku należy do jednej z dwunastu potraw, które goszczą na moim stole wigilijnym. Jest to jedyna potrawa rybna, którą chętnie zajadają wszyscy domownicy i to nie tylko w Wigilię. Są to panierowane filety rybne z duszonymi warzywami. Na przygotowanie tej potrawy trzeba poświęcić trochę czasu, ale myślę że warto. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. 🙂

Składniki:

  • 800 g filetu z morszczuka (może być mintaj, dorsz) 
  • 3 jajka
  • bułka tarta i mąka do panierki
  • 5 marchewek (około 600 g)
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1/2 niedużego selera
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

1. Filety osuszyć, pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełożyć na talerz do przestudzenia.
2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, pokroić w półplasterki.
3. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
4. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i por, chwilę podsmażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać potarte warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, wlać szklankę wody i wino. Całość wymieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sok wyciśnięty z cytryny, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki i wymieszać. Poddusić jeszcze chwilę do odparowania nadmiaru płynu. Spróbować i ewentualnie doprawić. Przestudzić. 
5. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę farszu, następnie warstwę ryb, kolejną warstwę farszu, ryb i na wierzchu farsz. 

Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Kotlety rybne - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *