Menu Zamknij

Warstwowa sałatka śledziowa

Sałatki śledziowe możemy podawać nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale też na inne okazje lub po prostu bez okazji, jeżeli ktoś bardzo lubi śledzie. Dzisiejszą sałatkę robi się bardzo szybko i zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom tych ryb. Spróbujcie, a na pewno zagości jeszcze nieraz na Waszych stołach! 🙂

Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych a’la matjas
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 cebula czerwona
  • 1 kwaskowe jabłko
Sos:
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól do smaku


Przygotowanie:
1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na około 2-3 godziny. Następnie wodę odlać, śledzie pokroić w paski.
2. Z majonezu, śmietany, soku z cytryny i cukru zrobić sos. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na dnie salaterki ułożyć 1/4 śledzi. Przykryć je obraną i pokrojoną w talarki cebulą czosnkową (zostawić trochę cebuli na wierzch). Polać 1/4 sosu, następnie położyć kolejną warstwę śledzi i przykryć je obraną i pokrojoną w talarki czerwoną cebulą (zostawić trochę cebuli na wierzch). Polać odrobiną sosu. Ułożyć kolejną warstwę śledzi, na nie położyć obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Posmarować sosem. Położyć ostatnią warstwę śledzi, przykryć cebulą czosnkową i cebulą czerwoną. Posmarować resztą sosu.
4. Przygotowaną sałatkę przykryć i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *