Pierniki są nierozłącznie związane ze Świętami Bożego Narodzenia. Takie ciasteczka w kształcie choinek, gwiazdek, serduszek, itp. możemy upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować szczelnie zamknięte w pojemniku, aby zdążyły zmięknąć i tuż przed świętami udekorować. Zachęcam do zrobienia takich pierniczków razem z dziećmi w domu! 🙂
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 łyżek miodu płynnego
- 60 g masła
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- posypka i lukier do dekoracji wg uznania
Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuścić masło, ostudzić. Następnie dodać miód, jajko i razem wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wszystko razem dokładnie wymieszać z dodatkiem przyprawy do piernika na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut.
2. Blat stołu posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na grubość około 5 mm i wykrawać foremkami pierniki. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
3. Wystudzone piekarniki przechowywać szczelnie zamknięte w pudełku do świąt.