Roladki, które dzisiaj przygotowałam sprawdzą się zarówno na obiad, jak też można podać je na różnego rodzaju przyjęciach imieninowych czy świątecznych. Zawinięcie roladek w boczek wędzony sprawia, że mięso podczas pieczenia nie wysycha i roladki nie rozpadają się. Całość smakuje wyśmienicie, polecam je zrobić na najbliższy obiad! 🙂
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 100 g boczku parzonego
- 1 cebula
- 5 większych pieczarek
- 50 g żółtego sera
- 150 g boczku wędzonego w plastrach
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Boczek parzony pokroić w drobną kostkę. Włożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty żółty ser. Smażyć do roztopienia sera i połączenia się składników. Odstawić do przestudzenia.
2. Filet rozdzielić na dwa i każdy kawałek jeszcze przekroić na dwa płaty. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem (najlepiej przez folię). Doprawić solą i pieprzem. Na każdym płacie ułożyć część farszu i zwinąć roladki. Każdą roladkę obwinąć dokładnie plastrem boczku wędzonego.
2. Filet rozdzielić na dwa i każdy kawałek jeszcze przekroić na dwa płaty. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem (najlepiej przez folię). Doprawić solą i pieprzem. Na każdym płacie ułożyć część farszu i zwinąć roladki. Każdą roladkę obwinąć dokładnie plastrem boczku wędzonego.
3. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć roladki z każdej strony. Następnie dodać 1/2 szklanki wody, przykryć patelnię i smażyć roladki około 15-20 minut, aby doszły w środku. W międzyczasie obracać.
Bardzo aputyczne roladki