Menu Zamknij

Sałatka z zielonych pomidorów do słoików

Sałatka z zielonych pomidorów do słoików to świetny pomysł na wykorzystanie niedojrzałych warzyw. Kiedy nocą coraz dłuższe i chłodniejsze, a dni krótsze – nie są to dobre warunki na dojrzewanie pomidorów. Dlatego niektóre z nich pozostaną zielone. Zatem proponuję wykorzystać je do zrobienia smacznej sałatki z zielonych pomidorów do słoików na zimę. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam również cebulę i czerwoną paprykę, ale można do niej też dodać ogórki gruntowe. Sałatka z zielonych pomidorów do słoików może jest trochę pracochłonna, bo wszystkie warzywa trzeba pokroić, ale efekt końcowy będzie zadowalający. Delikatne i aromatyczne warzywa będą pysznym dodatkiem do kanapek lub obiadu, a po odsączeniu z zalewy nadadzą się do domowych hot dogów.

Sałatka z zielonych pomidorów do słoików

Składniki na Sałatkę z zielonych pomidorów do słoików:

  • około 2 kg zielonych pomidorów
  • 400 g cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka soli

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 płaski łyżki gorczycy
Sałatka z zielonych pomidorów do słoików

Przygotowanie Sałatki z zielonych pomidorów do słoików:

  1. Pomidory umyć, odkroić szypułkę i pokroić w plastry. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Dodać do miski z pomidorami. Całość posolić, delikatnie wymieszać, odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odlać powstałą wodę.
  2. Papryke umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Przełożyć do miski z pomidorami i cebulą.
  3. Przygotowanie zalewy. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać łyżkę soli, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Do zalewy wsypać cukier. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru, ponownie zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Zalewę zostawić do przestudzenia.
  4. Przestudzoną zalewę wlać do sałatki, delikatnie wymieszać. Odstawić na godzinę. Następnie sałatkę przełożyć do umytych i osuszonych słoików. Uzupełnić powstałą zalewą. Słoiki zakręcić.
  5. Spód większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą. Ułożyć zakręcone słoiki, wlać wodę do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i pasteryzować około 15 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, lekko przestudzone słoiki wyjąć, ułożyć na ścierce bawełnianej dnem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Polecam wypróbować przepis na grzyby po kaszubsku.
Opublikowany wPrzetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *