Sałatka z zielonych pomidorów do słoików to świetny pomysł na wykorzystanie niedojrzałych warzyw. Kiedy nocą coraz dłuższe i chłodniejsze, a dni krótsze – nie są to dobre warunki na dojrzewanie pomidorów. Dlatego niektóre z nich pozostaną zielone. Zatem proponuję wykorzystać je do zrobienia smacznej sałatki z zielonych pomidorów do słoików na zimę. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam również cebulę i czerwoną paprykę, ale można do niej też dodać ogórki gruntowe. Sałatka z zielonych pomidorów do słoików może jest trochę pracochłonna, bo wszystkie warzywa trzeba pokroić, ale efekt końcowy będzie zadowalający. Delikatne i aromatyczne warzywa będą pysznym dodatkiem do kanapek lub obiadu, a po odsączeniu z zalewy nadadzą się do domowych hot dogów.
![Sałatka z zielonych pomidorów do słoików](https://dankapichci.pl/wp-content/uploads/2022/10/salatka-z-zielonych-pomidorow-do-sloikow-1024x683.jpg)
Składniki na Sałatkę z zielonych pomidorów do słoików:
- około 2 kg zielonych pomidorów
- 400 g cebuli
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka soli
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżka soli
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 płaski łyżki gorczycy
![Sałatka z zielonych pomidorów do słoików](https://dankapichci.pl/wp-content/uploads/2022/10/salatka-z-zielonych-pomidorow-do-sloikow-przepis-683x1024.jpg)
Przygotowanie Sałatki z zielonych pomidorów do słoików:
- Pomidory umyć, odkroić szypułkę i pokroić w plastry. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Dodać do miski z pomidorami. Całość posolić, delikatnie wymieszać, odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odlać powstałą wodę.
- Papryke umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Przełożyć do miski z pomidorami i cebulą.
- Przygotowanie zalewy. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać łyżkę soli, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę. Garnek wstawić na gaz, zagotować. Do zalewy wsypać cukier. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru, ponownie zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Zalewę zostawić do przestudzenia.
- Przestudzoną zalewę wlać do sałatki, delikatnie wymieszać. Odstawić na godzinę. Następnie sałatkę przełożyć do umytych i osuszonych słoików. Uzupełnić powstałą zalewą. Słoiki zakręcić.
- Spód większego garnka wyłożyć ścierką bawełnianą. Ułożyć zakręcone słoiki, wlać wodę do 3/4 wysokości słoika. Garnek przykryć, wstawić na gaz i pasteryzować około 15 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, lekko przestudzone słoiki wyjąć, ułożyć na ścierce bawełnianej dnem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Polecam wypróbować przepis na grzyby po kaszubsku.